Gå til sidens hovedinnhold

Landbasert fiskeoppdrett på Tufta i Averøy kommune

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ser i flere innlegg at beboere på Bremsnes er plaget av støy i forbindelse med fiskeoppdrett i nærmiljøet. Anita Fjellstad hadde et innlegg tidligere som vi stiller oss 100 prosent bak da vi selv har vært og opplevd dette. - Selv om støykravene opprettholdes, kan støyen alikevel oppleves som forstyrrende, sier fagansvarlig Anne Melbø fra Fylkeskommunen.

På tross av dette vil nå Averøy kommune etablere et gigantisk landbasert fiskeoppdrett på Tøfta der et nyetablert boligfelt blir nærmeste nabo, kun 300-400 meter fra nærmeste hus. Det skal sprenges ut et basseng på 450 meter lengde, 65 meter bredde og 35 meter under havoverflaten. I tillegg skal det sprenges en underjordisk tunell som vil krysse Atlanterhavstunnelen og deretter under boligfeltet for å legge et inntaksrør for vann på 75 meter dybde.

Vi tør ikke engang tenke på hva dette vil bety for oss som bor i boligfeltet da byggeperioden vil ta flere år. Alle må vel forstå at dette blir helt uutholdelig med boring,  sprenging, transport av stein og store anleggsmaskiner. Planarbeidet er fullført og vedtatt i kommunen, og reguleringsprosessen er i startfasen. Det som forundrer oss sterkt, er at boligfeltet nesten ikke er nevnt i disse dokumentene for reguleringsplanen selv om vi under hele planarbeidet har sendt inn merknader på våre frustrasjoner.

Våre eiendommer vil sannsynligvis forringes i verdi. Ingen vil bosette seg i et boligfelt med en gigantisk fabrikk som nærmeste nabo, og det blir ikke mulig å bo her under byggeperioden. Ingen flere tomter blir sannsynligvis solgt. Det argumenteres med at området ble regulert til industriområde for Ormen Lange. Det er riktig, men dette er et helt annet konsept hva areal  og naboer angår.

Det skal i tillegg bygges en gigantisk molo/bølgebryter som blir liggende foran vinduene på noen hus, som igjen vil forandre hele den fantastiske utsikten vi har her. En skulle tro at Averøy kommune har så mye friareal at det er mulig å plassere dette prosjektet andre steder enn med et boligfelt som nærmeste nabo.

Dette vil også medføre at når det ligger båter ved kai med hjelpemotorene i gang, vil det legge seg en eksoslukt inne i boligfeltet. Dette opplever vi i dag av og til når det går båter ut og inn innseilingen til Kristiansund. Det sies også at anlegget under drift ikke vil lage noen støy. Vi vet at mekaniske, hydrauliske maskiner, pumper, vifter,  vann i sirkulasjon, transportmaskiner båtmotorer med mer lager støy.

Uansett så er vi tilbake på uttalelsen til fagansvarlig Anne Melbø fra Fylkeskommunen som jeg siterte innledningsvis.

Kommentarer til denne saken