Dere kan da utmerket klare dere på egen hånd framover og samtidig beholde stoltheten

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Til administrasjon og politikere i Aure.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Aure bør velge den andre og positive vegen. 20 mill. pr. år bør være mulig. Så dårlig selvtillit at dere ikke tror klarer å løse dette uten penger fra noen ukjente folk i utlandet, kan dere vel ikke ha?

Det er selvfølgelig grunn til bekymring i en kommune når inntekter forsvinner. Det er ubehagelig for kommunens administrasjon og politikere når kommuneøkonomien utfordres brått. En kan lett bli handlingslammet.

Det er derfor umiddelbart berusende når det kommer noe som virker som en løsning fra forretningsmenn som antyder kanskje 10 mill. pr. år, mot å overta en av kommunens øyer. Det er ingen overdrivelse å si at uttrykket «som å tisse i buksa for å holde seg varm»- gjelder her.

Skal ikke gå inn på alle argumentene mot å selge fjellet til industriformål, det kan andre mye bedre.

Men det jeg kan mye om er organisasjonsutvikling og økonomi. Det har vært mitt levebrød i snart tretti år, etter først 15 år i bank.

Stolthet eller skam

Innbyggerne i kommunen vil aldri bli stolt av dette som kan virke som minste motstands veg. En annen veg er å gå sammen for å finne gode løsninger. Mulig mer krevende og arbeidsomt, men du verden så herlig når det lykkes. Med den store risiko som ligger i vindkraftprosjektet, også økonomisk, kan Aure bli stående svært sårbar framover. Det kan dessverre bli mer skam enn stolthet.

Felles prosjekt

Et felles prosjekt skaper alltid samhold. Og et felles prosjekt som involverer kommuneadministrasjon, politikere, fastboende og ressurspersoner blant hyttefolk under dyktig prosjektledelse, bør gi økonomiforbedringer på langt over 10 mill. pr. år. Alt er mulig om viljen og engasjementet er der.

Så politikere på tvers må møtes for å igangsette en prosess som gir både raske og langsiktige resultater og skaper grunnlag for vekst. En god prosess bruker å bli artig og lønnsom. Og den kan starte nå – ikke vente på det usikre i flere år. Viktig å skape trygghet i oppstarten.

Det burde være mer enn nok motivasjon for å komme i gang i det å unngå den rasering og ødeleggelser vindkrafta vil føre med seg, og ikke minst den dårlige stemningen som allerede er skapt mellom mye folk. Den bør ikke bli verre.

Aure bør utvikle kommunen i fellesskap.

Prosjektinnhold

For det første må det skapes en felles forståelse for at dette er noe en virkelig vil. Målet kan være å finne kostnadsbesparelser og inntekter fo20 mill. pr. år.

Det må bli mange delprosjekter innenfor det store:

  1. Inntekter

Hvordan øke skatteinntekter uten at de rammer personer og næringsliv slik at det blir for stor belastning. Hvordan kan næringslivet øke inntektene slik at de betaler mer skatt. Hvordan kan hytteeiere bidra med skatteinntekter på en skånsom måte. Hvordan kan det skapes nye arbeidsplasser.

Det er dessverre slik at det kan svi litt når vi alle må bidra, men alternativet med vindkraft er så mye mer usikkert og problematisk.

  1. Kostnader

Det første som da tenkes er at her må det oppsigelser til. Det må det aldeles ikke. I så store organisasjoner som Aure kommune er det alltid mye som kan forbedres/effektiviseres uten at det medfører forverring for medarbeidere og brukere. Med aktiv medvirkning av medarbeiderne kan det skapes både bedre økonomi og ikke minst arbeidsglede og engasjement. Det er faktisk ikke så vanskelig. Alle medarbeidere ønsker å være stolt av arbeidsplassen sin.

Jeg har lite kunnskap om hvordan Aure kommune drives og regner med at kommuneledelsen selvfølgelig har snudd på steiner for å finne løsninger for å unngå dystre konsekvenser av bortfall av inntekter. Men med hjelp av kompetanse utenfra ser en alltid nye muligheter. Og kompetansen ligger blant annet i hyttefolket.

Ingen tid å miste om Aure skal beholde stoltheten og økonomien

Vend vindkraftindustrien ryggen med de skader de drar inn i kommunen. Snu dere heller mot hverandre både politikere og administrasjon, og si at dette skal vi jaggu klare sammen uten skadelig «doping» utenfra.

Om det er lett å starte og gjennomføre slike prosesser? Ja, om det kommer i gang på rett måte med stort engasjement fra starten fra alle.

Mitt bidrag vil være kostnadsfritt å få i gang dette prosjektet sammen med dere. Organisering og oppstart. Og jeg har mange særdeles dyktige hytteeiere å spille på, når det kommer til kreative og faglige innspill gjennom prosjektet. Dere har faktisk alt tilgjengelig her: Investorer, økonomer, toppledere, fagforeningsfolk, kunstnere, selvstendig næringsdrivende, bankfolk, mediefolk, forskere, utviklere, helsearbeidere, musikere, idrettsledere, skolefolk og mye mer. Om Aure bruker sine deltidsboere på en smart måte, tilføres Aure avgjørende kompetanse. Og ikke minst nettverk utenfor kommunen som næringslivet kan få tilgang til.

De fleste hytteeiere i dag bruker energien på å stoppe vindkraftindustriens voldsomme herjinger. Bruk dem på å skape trygghet i økonomien og vekst i Aure i stedet. 

Jeg er klar om Aure er klar. Og det bør dere være alle ansvarlige politikere og kommuneledelse. Det er faktisk så enkelt å si at de ledere (administrativt og politisk) som ikke vil være med på dette fellesløftet, kanskje bør be om å bli erstattet. Ja, det trengs folk som vil skape noe meningsfullt i Aure. Og dere som går ut av politikken- la de som skal fortsette få en mulighet.

Setter pris på respons.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags