Hvorfor vindkraft (på Skardsøya)?

Av
DEL

LeserbrevSom tidligere ordfører i vindkraftkommunen Smøla, vet Iver Nordseth noe om vindkraftutbygging. I leserbrev (som også kunne kalles kronikk og er datert 2. august), kommer han med råd til politikere og andre i en annen mulig vindkraftkommune, Aure.

«Det grønne skiftet» startet tidlig i Midt-Norge, med at gasskraftverk ble valgt bort som alternativ, så det måtte bygges metanolverk på Tjeldbergodden i Aure. Også mye vannkraft ble valgt bort, med at mange vassdrag i og nær Midt-Norge ble deler av Verneplan IV, i 1993. Ett argument for vern av Raumavassdraget var at det likevel ville bli tilstrekkelig kraftproduksjon i hele landet; men det ble da betydelig underskudd i Midt-Norge, noe import fra Sverige, og tidsrom med ekstra høy kraftpris i Midt-Norge.

Da det ble bygd atomkraftverk i Sør-Sverige, ble en badestrand ved Oslofjorden lansert som byggested for eventuelt norsk atomkraftverk. Dette var useriøst men fungerte som skremsel, og fikk bl.a. Oslofolk til å godta store vannkraftprosjekter som Eidfjord nord og Ulla-Førre, på Vestlandet.

Eventuelt norsk atomkraftverk kunne (og kan) bygges i Østfold, med mye kaldt Glomma-vann under naturlig trykk fra Øyeren, som kjølevann. Med varig leveranse av atomkraft til Sør-Sverige, kunne det blitt også varig leveranse av vannkraft fra Nord-Sverige til Midt-Norge, som motytelse. (Atomkraftverkene i Sør-Sverige kjøles med salt sjøvann som pumpes inn, og som om sommeren kan være bedre egnet som badevann.)

Vindkraft er den eneste muligheten som gjenstår for Midt-Norge, ettersom tilførsel av mye kraft i fjernledninger fra andre landsdeler er/blir for dyrt, og her antydet løsning med atomkraftverk i Østfold er/blir svært krevende, politisk sett. Hvor i Midt-Norge bør det da produseres mye vindkraft?

Undertegnede har skaffet seg mange moderne kart, og har god oversikt over kysten i Midt-Norge: Det var utvilsomt riktig å starte med vindkraftutbygging på den store og flate øya Smøla, og det er utvilsomt riktig å fortsette på Frøya. Fra Frøya og nordover til Halten fyr er det stort område med mange små øyer, holmer og skjær, der det er lite folk men mye vind. Holmer og skjær har betydelig verdi som naturlige fundamenter for «vindmøller», og bør vel brukes som det, heller enn å ligge uutnyttet som nå?

På kartbladet Kyrksæterøra er det avmerket 24 «vindmøller» på Eidsfjellet ute på Hitra. 19 «vindmøller» på et noe mindre fjellareal inne på Skardsøya i Aure blir nok noe mer synlige fra der folk bor, og fra Trondheimsleia.

Vi bør tenke framover, til tid med store antall «vindmøller» «onshore» og «offshore» i andre land ved Nordsjøen. De som kommer fra vindkraftland med cruiseskip og skal inn til Trondheim, bør ikke få utsikt til «skoger» av «vindmøller», på begge sidene av Trondheimsleia!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags