Vi trenger flere behandlingsplasser, ikke færre!

Av

Åpent brev til klinikkledelsen.

DEL

LeserbrevVibeke Sørensen som fikk Parkinson som 33-åring, har skrevet en bok om hvordan hun opplever sykdommen. Og hun beskriver det som å få en knyttneve midt i fleisen. Da hun fikk diagnosen, ble hun sendt hjem fra nevrologen med noen medikamenter, en plastmappe med litt informasjon om Parkinson og med beskjed om å komme tilbake om 6 måneder! Det var for 10 år siden.

Litt for mange andre har tilsvarende dårlige opplevelser. Selv fikk jeg Parkinson som 40-åring og opplevde at i løpet av et blunk vaklet hele tilværelsen min. Og jeg har vel aldri vært nærmere døden enn på den bilturen fra Molde til Kristiansund etter at jeg fikk diagnosen av nevrologen i Molde. For om lag 20 år tilbake.

Hver dag får 2 nordmenn beskjed om at de har Parkinson sykdom! Og jeg skulle ønske at de som får diagnosen i dag og blir tatt bedre hånd om enn det vi ble for 10 eller 20 år siden.

Men ifølge Norges parkinsonforbund, er hjelpen som venter en med Parkinson styrt av tilfeldigheter. Det er faktisk fortsatt slik at får du Parkinson i dag så er det størst sjanse for å møte helsepersonell som IKKE kan noe om Parkinson.

Og forbundet skriver selv at: Det er faktisk ganske bingo det hele. Flaks eller uflaks! Og er du uheldig her, som omtrent halvparten av alle som får Parkinson er, så blir du overlatt til deg selv. Det gjør at mange ikke får den hjelpen de trenger.

Å ha Parkinson handler om å miste litt funksjon hver dag! Du kan ikke bevege deg like rask og smidig. Det høres kanskje ikke så galt ut, men når du etter hvert kanskje ikke får sove, mister stemmen, eller får problemer med å kle på deg, pusse tenner eller spise selv, da trenger du noen som kan hjelpe deg – og gi deg riktig hjelp!

Norges parkinsonforbund har som mål at den som har fått diagnosen Parkinson ikke lenger skal være alene med sykdommen, men få hjelp!

Sammen med Helse og omsorgsdepartementet har de derfor startet ParkinsonNet. Et prøveprosjekt som vil gi helsepersonell i primærhelsetjenesten muligheter og tid til å bli gode på Parkinson sykdom.

Gode til å diagnostisere, behandle og medisinere. Sammen med kostholdsveiledning og trening. Gi selvinnsikt og hjelp for at pasienten skal greie seg best mulig selv. Til beste for pasienten og samfunnet.

Dette prøveprosjektet har pågått i to år i Oslo og Rogaland. Og har slik jeg forstår vært såpass vellykket at det vil bli prøvd også i resten av landet. Men dette vil ta tid – Lang tid! (om det i hele tatt blir noe av).

I mellomtiden har vi i Møre og Romsdal tilgang på slike fagfolk som kan Parkinson.

Møre og Romsdal parkinsonforening har over mange år bidratt til at fysioterapeuter, logopeder og ergoterapeuter bl. annet ved Aure Rehabiliteringssenter har fått slik utdanning. Og sammen med lege, nevrolog, sykepleiere og annet helsepersonell har de etter hvert fått en veldig bra kompetanse. Kanskje blant de beste vi har!

Helseministeren snakker om pasientenes helsetjenester som en visjon eller mål langt der framme!

En visjon om helsetjenester der pasienten er i fokus!

Ved Aure rehabiliteringssenter har de dette fokuset på pasienten hver eneste dag. Derfor er det helt uforståelig for oss brukere at senteret blir nedlagt!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags