Der storhavet møter land

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevOmrådene på nordsiden av Atlanterhavsveien er noe av det ypperste som forteller historien om der folk utviklet næring i møte med storhavet. Når Sør-Eldhusøya nå er tilrettelagt for reiselivet med svevestien rundt, er det viktig at Nord-Eldhusøya blir et område som forteller forfedrenes historie.

Historien der bygger seg opp fra 1700-tallet da fiske og spesielt klippfiskfarten startet fra Europa og til våre områder, da med Kristiansund som hovedbase.

Losing av fartøy inn og ut over Hustadvika var livsviktig for den landbaserte fisketilvirkingen og Eldhusøya var en hovedbase for denne losing fram til det offentlige losvesen tok over. Mottoet var «den første som entret fartøyet fikk losingen og betalingen». På høyeste punktet nordøst på øya finnes merke i fjellet der loshytta sto og som var losens utkikksplass mot leia.

På Ildhusøya var det klippfiskberg hele nordsida og familien Ildhusøy hadde brygge i vestkant av øya. Der finnes fortøyningspålene som jektene brukte på stille dager for å kunne losse-laste.

På nordsiden av fv. 64 finnes en flott natursteinbro som forbandt de to øyene.

Hele området nord for fv. 64 bør staten erverve som naturvernområde, og at området blir å bruke som naturområde uten stor tilrettelegging. På grunn av endring i vegetasjon og bruk blir det færre og færre slik områder som vil gi framtidens reisende innblikk i fortiden. Sammen med det tilrettelagt område som Sør-Eldhusøya har blitt, ville dette gi ett fantastisk innblikk i uberørt natur ute ved storhavet. Ferdselen rundt på område bør foregå på svabergene og rundt i de mange perlene av små viker som finnes. Advarer sterkt mot storstilt tilrettelegging.

På tuftene av den tidligere loshytta som sto på det høyeste punktet bør det reises en identisk utkikkshytte. Den hytta som var brukt var ca. 3 x 3 m i grunnflate med utsynsvindu mot havet. Innredningen var en hvilebrisk og ett lite bord under vinduet. En nytt bygg kunne inneholdt infotavler om losen og dens betydning.

Utgangspunktet og parkering må være det tilrettelagte området på Sør-Eldhusøya.

Dette uberørte området ble foreslått sett på i det første arbeidet med Nasjonal Turistveg uten at det kom videre. Jeg mener at Averøy kommune må sammen med berørte parter ta initiativ for å sikre tilgjengelighet til et så attraktivt naturområde. En slik tilgjengelighet sikres gjennom statens erverv av området.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags