Mener kommunen bryter opplæringsloven: Permitterer skoleelevene

Fylkesmannen skal undersøke om Krsitiansund kommune bryter opplæringsloven.

Fylkesmannen skal undersøke om Krsitiansund kommune bryter opplæringsloven. Foto:

DEL

Tirsdag 19. mai skrev Kristiansund kommune på sine hjemmesider at de velger å permittere avgangselevene fra onsdag 3. juni.

Årsaken er at alle eksamener på 10. trinn, både muntlig og skriftlig, er avlyst på grunn av koronapandemien.

I dag sier stortingsrepresentant for Høyre, Mathilde Tybring Gjedde, at kommunen ikke kan sende hjem elevene selv om de ikke skal ha eksamen. Dette sier Tybring Gjedde til NRK.

– Elever kan ikke bli permittert, de har rett på opplæring. Det er ikke mulig å sende hjem noen elever for å prioritere andre, sier hun til NRK.

– Da vi vedtok å avlyse muntlig og skriftlig eksamen, så var det en forutsetning av skolene kunne bruke lengre tid på å sette standpunktkarakter, og gi bedre undervisning. Ikke sende elever hjem, sier Gjedde til NRK.

Plassmangel og skoleskyss

NRK skriver i sin artikkel at Fylkesmannen er i gang med å undersøke om kommunen bryter opplæringsloven.

Kommunikasjonssjef i Kristiansund kommune, Tore Lyngvær, uttaler seg til NRK og sier kommunen har valgt å permittere elevene på grunn av lite plass på skolene og problemer med skoleskyss.

– Elevene på tiende trinn ble prioriterte etter gjenåpningen av skolene, som betyr at det ble mindre tid på skolen for dem i åttende og niende. Når standpunktkarakterene blir satt 3. juni, vil vi kunne ha de andre trinnene mer på skolen, sier Lyngvær til NRK.

Lyngvær sier også at de i en normal situasjon kunne gitt avgangselevene et fornuftig skoletilbud også etter standpunktkarakterene hadde blitt satt. Vurderingen av tilgjengelige ressurser gjør at kommunen løser det på denne måten i år.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken