Gå til sidens hovedinnhold

Så mye brukte hver nordmann på legemidler i fjor

Artikkelen er over 3 år gammel

Medisinbruken øker i Norge. I fjor brukte vi i gjennomsnitt 5.076 kroner hver på legemidler, men betalte bare snaut 1.300 kroner av egen lomme.

(Siste)

Årsoversikten fra Apotekforeningen viser at nordmenns pengebruk på legemidler økte med 7 prosent i 2017. Samtidig viser det faktiske forbruket en økning på om lag 10 prosent de siste årene.

Det er store aldersforskjeller. De under 67 år brukte reseptbelagte medisiner utenfor sykehus for 2.940 kroner i gjennomsnitt, mens de over 67 år brukte legemidler for 8.500 kroner.

– I gjennomsnitt bruker den eldste delen av befolkningen fire legemiddeldoser hver dag. At det blir flere eldre, er derfor en viktig forklaring på hvorfor befolkningen i gjennomsnitt bruker flere legemidler, skriver foreningen.

Totalt solgte apotekene legemidler for 27,1 milliarder kroner i fjor. Av dette dekket det offentlige 19,9 milliarder kroner gjennom ulike reseptordninger eller ved innkjøp til helseinstitusjoner. Pasientene betalte selv 6,8 milliarder kroner gjennom egenandeler eller for reseptfrie medisiner. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken