Gå til sidens hovedinnhold

– Med Solskjeltriangelet får Nordmøre lettere tilgang til herlighetene på Smøla og i Aure

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Henning Torset (Aure Høyre) har tidligere skrevet et spennende innlegg om fergefri forbindelse over Talgsjøen, Edøyfjorden og Vinjefjorden. Det kaller han Solskjeltriangelet som er et godt samlende begrep knyttet til det kjente historiske stedet Solskjel i Aure.

Stig Anders Ohrvik (Nordmørlista) har i en senere innlegg kommentarer til Torset og fremhevet en del viktige momenter som kompletterer den gode ideen han har.

Ohrvik sier at «dette er gode tanker som mange har tenkt, men jeg vil takke for at Høyre prøver å trekke i gang arbeidet, for det har altfor lenge vært urovekkende stille om fjordkryssing på Ytre Nordmøre.»

Glem ikke Vinjefjorden

I TK 25. mai 2021 kommer gladnyheten om at Nordre Nordmøre Bruselskap har skaffet finansiering til et 3-årig prosjekt for - som de skriver: «prosjekt med konkrete og relativt omfattende tiltak for å jobbe fram sikrere løsninger og alternativer for fergefri Talgsjø-forbindelse og fastlandsforbindelse til Smøla. Formålet til selskapet er jobbing for bedre samferdselsløsninger på Ytre Nordmøre.» Jeg håper de ikke glemmer kryssingen av Vinjefjorden i dette arbeidet!

Sentralt i det store veiprosjektet er Aure og det nye veikrysset i Foldfjorden. Legg merke til på kartet at fjordkryssing nr 2 over Edøyfjorden kommer i land i Sandshamna i Aure.

Dette kom frem som resultat fra utredningen til Asplan Viak for 13 år siden.

Det var i 2005 at Smøla kommunestyret vedtok å lage en mulighetsstudie av en undersjøisk forbindelse til fastlandet. Begrunnelsen var et ønske om kortere reisetid mot Kristiansund og Trondheim. Den foreløpige rapporten foreslår en nordlig trasé fra Høvika/Sandhamna på Ertvågsøya i Aure, der kjørelengden fra Edøya til Kristiansund øker med 26 kilometer i forhold til i dag, mens reisetida går ned med 35 minutter.

Foldfjorden et origo

Det var flere grunner til at jeg i en tidligere artikkel i TK omtalte Foldfjorden som origo i Aure. Kanskje bør kommunestyret i Aure vurdere å flytte sentrum til Foldfjorden og bygge seg et nytt og moderne kommunehus der. Nå leverer NEAS bredbånd via fiber, så da er den saken på plass også.

Bygger de i nærheten av Foldfjordstrømmen kan de utnytte energien i strømmen til kraftverk (det har det vært før). Mye energi å temme til å varme kalde byråkrater om vinteren.

Med Solskjeltriangelet på plass blir det lettere – hele døgnet – for oss i Aure og Smøla å reise til regionsenteret Kristiansund for å nyte og nytte det nye kulturhuset, det nye Campus i tillegg til alt annet byen har å tilby. Nordmøre får lettere tilgang til herlighetene på Smøla og Aure. Regionen blir komplett.

Les også

Døgnåpen vei også til Smøla

Les også

Solskjeltriangelet

Les også

Nå kan det bli bru i stedet for ferge her: – Vi gir full gass

Kommentarer til denne saken