Markeringen i Kristiansund skjer klokken 11 lørdag formiddag, noen timer før markeringen på Hjelset starter.

Det er Bunadsgeriljaen som er arrangør, og markeringen starter på Piren.

– Her vil folkets egen grunnstein ankomme sjøveien, og sammen bærer vi steinen opp til sykehuset vårt. Her må vi hjelpe hverandre. Vi holder ryggen rak og hjertet varmt, og sammen med ordføreren legger vi grunnsteinen ned utenfor vårt sykehus klokken 11.30 – ved skulpturen utenfor inngangen, skriver leder Anja Solvik i Bunadsgeriljaen i en pressemelding.

Skrin med minnepenn

Steinen er hentet fra Klubba, hvor beredskap og Røde Kors ofte har sine øvelser.

– Det er gitt tillatelse til å hente ut en stein derfra. Den er et symbol på kampesteinen som må rikkes for at vi skal fortsatt ha føde og akutt i Kristiansund i framtiden. Det senkes også ned et skrin som inneholder en minnepenn med geriljaens historie, analysen og sykehusets historie og en nål og en bit fra nordmørsbunaden, opplyser Solvik.

Deretter fortsetter markeringen med tog ned til Rådhusplassen hvor det blir appeller fra Solvik og de to Senterparti-politikerne Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen.

– Møt gjerne i bunad! Ta med trommer, årer, kjevler og lokk! Nå skal nordmøringer vise hva vi er laget av, skriver Solvik.

Les også

Sykehuset er vårt grunnfjell

Befaring på sykehustomta

På Hjelset i Molde blir det markering av byggestart for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) noen timer senere. Der har Erna Solberg takket ja til å legge ned grunnsteinen og holde tale.

Under arrangementet blir det også taler fra styreleder Ingve Theodorsen og administrerende direktør Øyvind Bakke i Helse Møre og Romsdal. Det blir også en kort befaring på sykehustomta.

På grunn av pandemien blir arrangementet kun for spesielt inviterte. Men seremonien skal sendes direkte på nettsiden til HMR.

– Sjukehuset Nordmøre og Romsdal vil bestå av et nytt akuttsykehus på Hjelset, samt et bredt tilbud innen poliklinikk, dagbehandling og dagkirurgi i Kristiansund, og skal dekke et opptaksområde på om lag 130.000 innbyggere, skriver Helse Møre og Romsdal avslutningsvis i pressemeldingen.