Innsendt bidrag: 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse og den blir markert over hele verden. Årets tema er «Livet under og etter en pandemi. Følg opp!»

I Heim vil denne dagen bli markert med stands; med kafe, kake og sosial prat – i tillegg til utlevering av noe materiell. Markering vil skje ved Falksenteret, Kyrksæterøra, torsdag 7. oktober fra kl. 11 - 13 og ved Frivilligsentralen/Coop, Liabøen, fredag 8. oktober fra kl. 11 – 13.

Gratis digitalt foredrag

Arbeidsgruppa for Verdensdagen i Heim består av representanter fra psykisk helse og rus, kulturenheten, Mental Helse, vekstbedriften Allvekst, Frivilligsentralen v/Liabøen, Sodin skole, Kyrksæterøra videregående skole og Halsa skole.

På grunn av pandemien som herjer har vi måttet skrinlegge de store arrangementene de to siste åra.

Tidligere har vi leid inn ekstern foredragsholder. I år har vi vært så heldige å få tildelt et gratis digitalt foredrag «Snu motgang til medgang» av Marius Løken. Et foredrag som kun 60 skoler i Norge har gleden av å få ta i bruk. Foredraget vil bli brukt klassevis i ungdomstrinn i Heim og ved Kyrksæterøra videregående skole.

Foredraget er en reise i psykisk helse. Den starter med Marius sin livshistorie om hvordan han kom seg på bena igjen etter Halloween-drapet på Bislett høsten 2011 (20 knivstikk, 11 dager i koma og 3 operasjoner). Marius fokuserer på de mest grunnleggende verktøyene man må ha på plass for å holde psyken god eller for å snu en negativ periode. Foredraget serveres med mye energi, balanserende humor og glimt i øyet.

Verdensdagens viktige budskap

Ifølge Verdensdagens spørreundersøkelser og evalueringer, viser det seg at samfunnet har bidratt til større åpenhet om psykisk helse, men at vi på individuelt nivå fortsatt synes det er lettere å snakke om vår fysiske helse enn vår psykiske. Denne markeringen vil derfor være viktig i årene som kommer, for å gjøre det enklere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det. God psykisk helse bygges i omgivelsene våre og er et felles ansvar!

Så til alle sammen, husk: Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp!