Gå til sidens hovedinnhold

Marit ble kåret til årets ildsjel: – Du er et forbilde

Helsesykepleier Marit Krane i Kristiansund er kåret til årets ildsjel 2020 av Sex og samfunn.

Marit Krane arbeider til daglig i skolehelsetjenesten og i Helsestasjon for ungdom (HFU) i Kristiansund. Sist fredag mottok hun prisen som årets ildsjel under HFU-dagene i Oslo.

Dette er en konferanse for helsepersonell i hele landet som jobber med seksuell og reproduktiv ungdomshelse, og som arrangeres av Sex og samfunn.

– Et forbilde

Ifølge en pressemelding fra Sex og samfunn mottok Krane prisen foran rundt 100 deltakerne i salen, mens 600 andre fulgte konferansen på direktesending på nett.

– Du er en sann ildsjel og et forbilde for andre som jobber med ungdom, sa Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, da han delte ut diplom og blomster.

Juryen plukket ut Krane som vinner blant de innsendte forslagene. For å være aktuell må personen jobbe på helsestasjon for ungdom eller i skolehelsetjenesten og «ha et engasjement ut over det en kan forventer, og et hjerte som banker ekstra hardt for de unge».

– Vanskelig å slå av HFU-telefonen

Det var hennes leder i Kristiansund kommune, Tone Lyngvær Kvammen, som nominerte Marit Krane. I begrunnelsen sto det følgende:

«Marit beskrives som en vaktbikkje for ungdommen og for at ungdommenes interesser skal bli hørt i kommunen. Marit er primus motor for HFU i Kristiansund, det være seg i utforming av tjenesten, åpningstider, utforming av ventesone eller grad av tilgjengelighet. Marit sørger også for at vi har regnbueflagget oppe i flaggstanga når HFU er åpen. Hun snakket også HFU og ungdommenes sak med pasjon og stort engasjement da de måtte stenge ned mye av tjenesten under den koronapandemien. Marit er også den som synes det er vanskelig å slå av HFU-telefonen i tilfelle det er noen av «ungdommene hennes» som trenger noe eller som har det vanskelig».

Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse. Senteret har seksualitetsundervisning for alle 9.-klassinger i Oslo, og driver undervisning av helsepersonell og studenter i hele landet.

Kommentarer til denne saken