Gå til sidens hovedinnhold

Marie Sundet til minne

Marie Sundet

Minneord

Marie Sundet ble stedt til hvile fra Kirkelandet kirke 23. juli. Sørgehøytideligheten tok til ved at organisten spilte «Gud, når du til oppbrudd kaller» før forsamlingen sang «O bli hos meg». Familien hadde selv skrevet minnetalen som ble holdt av forrettende prest Tobias Wang:

«Marie ble født i 1929 på Gammelsetra, som lillesøster til storebror Ole. Gammelsetra var et lite småbruk i Øre kommune, nå Gjemnes. Da gården på Gammelsetra ble overtatt av morbror Peder, ble Marie boende der noen år før hun flyttet til sin mor på Eide, i Øvergarden i Krakelia. Der fikk hun to bonussøsken i Jon Edvin og Marie. På Eide ble det to fine års skolegang, og konfirmasjon i 1944.

Året etter konfirmasjonen bar det tilbake til Gammelsetra igjen for å hjelpe til, for onkel Peder var syk. Etter dette gjorde hun tjeneste på gården Einskogan i Øksendalen. I 1946 fikk Marie begynne på skole igjen, på praktisk linje på Høgtun Folkehøgskole. Der tok hun også realskolen på ett år, ikke på to som var det vanlige. Fra 1948 til 1952 studerte Marie på Volda offentlige lærerskole, og gikk så ut i jobb som lærer i Hopen kommune på Smøla. Hun bodde i lærerboligen i Hopen, men jobbet også på skolen i Steinsøysund.

Etter hvert møtte hun og giftet seg med Jan Karstein Sundet i Steinsøysund i 1955. Samme år ble Jostein Kjetil født, og året etter Astrid Johanne. I 1957 flytta den vesle familien til Fræna, hvor Marie jobbet som lærer på framhaldsskolen i Aureosen. Året etter ble Geir født. I 1960 ble Marie ansatt som lærer på Dalabrekka skole, og familien flyttet inn i nytt hus i Dalabrekka.

Underveis tok Marie også videreutdanning. I 1977 tok hun eksamen i norsk språk og litteratur ved Møre og Romsdal distriktshøgskole i Volda. Det fikk hun til med full jobb ved siden av. Med dette opprykket ble hun forfremmet til undervisningsinspektør på Dalabrekka. I 1986 tok hun kristendomskunnskap ved universitetet i Trondheim. Det året flyttet også Marie og ektemannen fra Dalabrekka til Freiåsen på Storbakken. I 1994 kunne ho pensjonere seg etter 42 arbeidsår i «Stat og kommune». I 2011, da Jan Karstein døde, solgte Marie huset på Frei, og flyttet inn i leilighet i Politimester Bendixens gate.

Marie var et aktivt menneske som deltok i mye. Gjennom livet engasjerte hun seg i fagforeningsarbeid og i andre foreninger, avholdslag, litteraturgruppe, kirken og mye mer. Marie var et kunnskapsmenneske med evnen til å sette seg inn i ting. 42 år i lærarteneste, videreutdanninger, videre engasjement, alle foredrag for historielaget, all leksehjelp som har blitt mottatt opp igjennom, bærer alt vitne om det.

Når Marie nå har forlatt oss, er det et langt liv hun har lagt bak. Hun ble her i 92 år. Etter henne har det blitt tre barn, seks barnebarn, sju oldebarn og mange tantebarn. I voksen alder fikk hun òg en fosterbror i Harald. Hun var opptatt av å holde kontakten med familien. Marie hadde alltid oversikt over hvem som hadde bursdag når. Når det kom besøk til byen, var det alltid til henne. Marie var limet. Marie var opptatt av barnebarn, og var ofte god støtte som barnevakt. Marie gjorde det fordi hun likte å være sammen med barnebarna. Hun interesserte seg og ønskte å være i lag med dem. Marie forlot oss lørdag 10. juli. Hun vil bli dypt savnet.»

Oddrun og Oddveig Engvik ønsket så å si en hilsen på vegne av LMS Lærernes Misjonsforbund. Også Lise Striberg var framme ved båren og sa sin siste hilsen til Marie. Prest Wang leste så opp de vakre blomsterhilsningene. Forsamlingen fikk deretter høre solist Torild Utby fremføre «Vårsøg» før prest Wang holdt andakt. De sørgende sang så «Nærmere deg, min Gud». «Såg du mitt land» ble vakkert fremført av solist og organist. Båren ble ført ut av kirken til tonene av «Himmelen blåner for vårt øye». Ved graven på Kirkelandet gravsted ble «Fager kveldsol smiler» sunget.

Kistedekorasjon fra Jostein, Astrid og Kåre, Geir og Marie. Blomsterhjerte fra Katrine og Dan Erik, Terje og Patcharee, Helene og Danny, Marianne og Espen, Ann-Mari og Jonas, Simen, oldebarn. Krans fra Jenny og Jarle med familie. Krans fra Arne Henry og Audhild, Per Olav, Karin og Kolbjørn, Grete og Trygve, Odd Ingvar, Tove og Roger med familier. Krans fra Lærernes Misjonsforbund Kristiansund og omegn. Bårestykke fra John Edvin og Dårdi, Lillian med familie, Bente med familie, Toril med familie. Bårestykke fra Halldis, Roald og Judith med familie. Bårestykke fra Hedvig, Anna Marie, Ingebjørg, Solveig, Kirsten, Tove. Bårebukett fra Tor og Aase, Magda, Marit og Stig, John. Bårebukett fra Inger. Bårebukett fra Erling Gunnar og Olaug med familie. Bårebukett fra Olgunn og Elisabeth. Bårebukett fra Helge, Anne og Håkon Fredrik. Bårebukett fra Ellen og Dag. Bårebukett fra Kåre, Terje, Lillemor med familier. Bårebukett fra Olav, Stig, Karen, Liv, Rune med familie, Tone med familie. Bårebukett fra Eva og Kåre. Bårebukett fra Turid og Kirsti.

Minnegave ble gitt til Storhaugen helsehus 3.etg.

Fred over Marie Sundet sitt minne.Kommentarer til denne saken