Gå til sidens hovedinnhold

Mæland avfeier Sp-kritikk av domstolsreformen

Regjeringens domstolsreform betyr ikke at domstoler legges ned eller at noen mister jobben, ifølge justisministeren. Hun slår hardt tilbake mot Sps kritikk.

Regjeringen har lagt fram forslag om å redusere antall rettskretser fra 60 til 23 for tingrettene og fra 34 til 19 for jordskifterettene. Men Senterpartiet og Høyre var i Stortingets muntlige spørretime onsdag rykende uenige om hvilke følger dette vil få.

Ifølge Sp innebærer reformen at 400–500 arbeidsplasser på sikt står i fare, og at folks tilgang til rettsstaten vil bli dårligere.

– Vi kan lure på om Høyre og også statsråden mener at sorenskrivere, dommere og advokater rundt om i hele landet driver med desinformasjon når de forteller om konsekvensene av sentralisering og klart sier at domstoler faktisk kommer til å bli nedlagt? spurte Sps justispolitiker Jenny Klinge.

Justisminister Monica Mæland (H) mener Sp bommer fullstendig.

– Vi foreslår en endring som ikke medfører at noen domstoler legges ned. Vi foreslår ikke at noen mister jobben. Tvert imot foreslår vi en historisk økning av ansatte i domstolene i neste års budsjett, sa hun.

Mæland understreket at saker fra domstoler med lang saksbehandlingstid nå kan flyttes til domstoler med ledig kapasitet i distriktene.

– Vi foreslår mer aktivitet i de minste domstolene, ikke mindre aktivitet. Det betyr økt rettssikkerhet, og vi får ned saksbehandlingstiden, sa statsråden.

Les også

Sorenskriver med knusende dom over regjeringen

Les også

Ingen domstoler skal legges ned

Les også

Reagerer sterkt på hurtigbehandling av omstridt domstolsreform

Les også

Regjeringen fastholder forslaget om å redusere fire tingretter til én

Kommentarer til denne saken