Søndag 13. mars vil bøssebærere fra bryteklubben og andre frivillige ringe på alle dører i Kristiansund. Det blir rett og slett en innsamlingsaksjon lik den vi kjenner fra TV-aksjonen til NRK hvert år.
– Vi har selvsagt avklart dette med kommunen, og må gi ros både til Frivilligsentralen og ordfører Kjell Neergaard for at de svinger seg rundt og hjelper oss med bøsser og andre praktiske ting, sier KAK-leder Tore Løvik.
Men den største jobben må klubben ta selv. Det er nødvendig med 200 bøssebærere for å dekke hele Kristiansund. KAK tror selv de kan stille med 50 personer.
– Vi oppfordrer andre frivillige lag og organisasjoner til å hjelpe oss. Også enkeltpersoner kan ta kontakt hvis de ønsker å gå med bøsse. Vi skal bruke de neste dagene til å organisere all logistikken, sier Løvik.
Går til Røde Kors
Det blir opprettet et eget Vipps-nummer hvor folk kan gi penger hvis de ikke har kontanter når Løvik og de andre ringer på døra.
Også næringslivet vil bli utfordret til å bidra.
– Her har jeg fått med meg selgerne i Saltic. De vil bruke sitt kontaktnett til å få bedrifter med på laget.
Generalsponsor Sparebank 1 Nordmøre vil ta imot pengene. Alt vil gå uavkortet til Røde Kors.
– Dette er ikke noe som går gjennom oss. Vi gir pengene til dem som vet hvordan de best kan brukes, sier brytelederen.
For KAK er det ikke første gang de har innsamlingsaksjon. I 2004 gjorde de det samme. Da for å samle inn penger til ofrene etter tsunamien som skyllet inn over Thailand, Indonesia, Malaysia, India, Sri Lanka og Maldivene.
– Da samlet vi inn 640.000 kroner. Kristiansunderne viste stor giverglede. I år er målet å samle inn minst 1 million kroner. Jeg mener du skal ha god grunn for å si nei til å hjelpe folk i Ukraina.
De siste årene har kristiansundere gitt pluss minus 1 million kroner til TV-aksjonen. Løviks ambisjon er at beløpet søndag 13. mars skal bli større enn det som noen gang er gitt fra Kristiansund.
Skulle til Kiev
For Løvik og KAK er det ekstra spesielt at Russland har angrepet nettopp Ukraina.
– I åtte år hadde vi brytere fra vår vennskapsklubb i Kiev med i Nordvestcupen, forteller Løvik.
Hans datter Karoline, som i dag er trener i KAK, var faktisk på vei til hovedstaden i Ukraina rett før krigen brøt ut.
– Ja, Herman Skog Hansen var invitert til å være med på stevne og treningssamling i vinterferien. Jeg var klar for å reise, men heldigvis sa Herman nei, sier Karoline Løvik.
Hadde Løvik og Skog Hansen reist, kunne de fått problemer med å komme seg hjem. Flyplassen i Kiev ble angrepet og stengt bare noen dager etter at de to kristiansunderne etter planen skulle ha reist dit.
Roman Morokhovets er trener i KAKs vennskapsklubb i Kiev. Han er nå utkalt til å være soldat, og kjemper mot russerne i sitt hjemland. Hans kone og barn to barn har flyktet til Polen.
Flyktet til Polen
Kristiansundsklubben jobber nå for at kona og barna kan komme få komme til Kristiansund.
– De kjørte 92 mil fra Kiev til Lodz i Polen. Vi har dialog med dem, og vår tidligere trener Prezemyslaw Stencel har tilbudt seg å fly ned til Polen for så å hjelpe dem med å kjøre til Norge.
Tore Løvik forteller at en fullt møblert leilighet allerede står klar. Han krysser nå fingrene for at alt går i orden med UDI, som koordinerer arbeidet med flyktninger som kommer til Norge, og at Morokhovets familie kommer seg til nordmørsbyen.
– Dette har ikke noe med innsamlingsaksjonen å gjøre, men det ligger i KAKs natur og DNA at vi skal hjelpe folk som har behov for det. Vi har alle et ansvar for å bidra med det vi kan. Krigen i Ukraina er så meningsløs at det er umulig å sette ord på det.