5.500 dager på rad med levering av melk i høyeste klasse fortjener en oppmerksomhet. Det mener i alle fall Tine, som belønner melkebønder som oppfyller de kravene med Sølvtina hvert år. Enda mer heder blir det på rindalingen Lars Inge Røen som har levert toppkvalitet i 25 år. Han er én av til sammen 20 norske bønder som får Hedersprisen i år.

111 melkebønder mottar utmerkelsen Søvtina. Mange av dem holder til på Nordmøre.

Ann Elisabeth Meek Gjersvik fra Averøy, Øyvind Brende fra Smøla og Steinar Mæle fra Aure får alle den gjeve prisen for å ha levert Elitemelk i 15 år.

Det samme får Magni og John Arve Haugen, Line og Ola Nordvik samt Ståle Reiten i Surnadal. I tillegg er det en lang rekke rindalinger som får Sølvtina: Frode Storås Fosseide, Birgitte Kattem og Eirik Landsem, Jan Atle Møkkelgård, Møkkelgård Nestun-Nordvang Samdrift DA, Stian Møkkelgård, Møkkelgård Nestun-Nordvang Samdrift DA, Rindal og Ingrid Løfaldli og Leif Magne Rindalsholt.

Hver dag måler TINE kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka blir kategorisert som «Elitemelk». Melka blir analysert for en rekke parametere. I tillegg er det et krav om godt dyrestell. Bønder som klarer å levere Elitemelk hver eneste dag i 15 år, blir hedret med Sølvtina.

– Jeg er stolt og imponert over mine yrkessøstre- og brødre som står på hver eneste dag i så mange år for å produsere melk av ypperste kvalitet til det norske folk. Det er denne kvaliteten som er vårt aller beste fortrinn i konkurranse med utenlandske aktører. Jeg tør påstå at ingen kan slå oss her. Dette kommer ikke av seg selv og handler om stolthet for faget, god omsorg for dyrene og øye for detaljer, sier styreleder i Tine SA Marit Haugen.

Utdelingen skulle normalt ha foregått i april, men som i fjor kan ikke gjennomføres på grunn av koronapandemien. Det planlegges et fysisk arrangement i oktober hvor både mjølkespann og sølvtiner skal deles ut, forutsatt at smittesituasjonen tillater det, informerer Tine i en pressemelding om prisene.