(ao.no) Miljøaktivister tilknyttet Extinction Rebellion (XR) Norge har varslet aksjoner i Oslo hele denne uken. Like over kl. 12.00 mandag melder NRK at de har tatt seg inn i Olje- og energidepartementet. Det skal være rundt 20 aktivister inne i bygget.

Ifølge Avisa Oslos reporter på stedet har i tillegg 100 aktivister barrikadert seg på fortauet utenfor departementet.

En av dem som møtte opp for å snakke med demonstrantene var Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Som vi sier på Sunnmøre; klipp deg og få deg en jobb. Det tenker jeg flere av disse skulle gjort i stedet for å stå her, svarte Listhaug til Nettavisen da hun ble spurt om hun hadde noe budskap til demonstrantene.

Politiet er til stedet og observerer situasjonen, men forholder seg rolig.

– Det er en varslet aksjon. Den går fredelig for seg. Noen har satt seg ned utenfor inngangen til Olje- og energidepartementet. Det er også noen som har tatt seg inn i resepsjonen, sier innsatsleder Tom Berger til AO.

Det har i tillegg ankommet et tog utenfor departementet. Det skal ifølge innsatslederen antakelig videre til Eventyrbrua.

– Vi har god dialog med demonstrantene og følger bare situasjonen. Det er en fredelig gruppe som bruker sivil ulydighet, sier Berger.

Han anslår at de har opphold seg utenfor departementet i 30–45 minutter.

– Vi blokkerer gater i protest mot den norske regjeringens beslutning om å pumpe opp mer olje og gass, sier Arvid Gudmundsson til Nettavisen.

Han er talsmann for gruppen i Sverige, men var mandag i Oslo på invitasjon fra den norske avleggeren.

Frp-leder Sylvi Listhaug er også på plass utenfor departementet.

– De må faktisk oppføre seg som folk, sier hun om aktivistene.

Like før kl. 13 er aktivistene på vei vekk fra stedet.