Gå til sidens hovedinnhold

Lettvinte løsninger og hersketeknikker i sykehussaken

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå kan endelig hele Norge se hvordan ordføreren i Molde, Torgeir Dahl, raljerer med mennesker. Trekker i tråder både her og der for lettvint å styre Oslo i korona-pandemien lik ei «chips-bu». At han har en «stor en i magen» veit vi alle fra før, men å be om unnskyldning, er etter min mening, for han ukjent. Ser andre voksne mennesker må rake glørne fra han. Mottotoet hans er at «all oppmerksomhet er herlig» og han smiler om kapp med sola.

Slik er det også når han roper ut at det er «uaktuelt å stenge føden i Molde for å holde åpent føden i Kristiansund». Samme ord og som et ekko ble brukt av helseminister Bent Høie og administrerende direktør i HMR, Øivind Bakke. INGEN, gjentar, INGEN her på Nordmøre har sagt noe slikt. Det som er sagt, er gjort og vedtatt i Stortinget, og det er at begge fødeavdelingene skulle være åpne.

Jeg har forståelse for at gynekologer og jordmødre bosatt i Molde over tid ikke, ikke ønsker å pendle til Kristiansund. Det må respekteres også andre veien. Jordmødre og gynekologer bosatt i Nordmøre må også slippe pendlingen. Utsagnene til de tre herrene ovenfor blir derfor å skyve ansatte ved sykehusene foran seg. Det er en tragedie å være vitne til. En ledelse, som etter min mening, er temmelig tvilsom og burde vært rapport inn til arbeidstilsynet.

Uprofesjonelt

Hvor ble det av cluster-definisjonen? Skulle ikke alle hjelpe alle? Dekke over for alle slik at byrdene ble fordelt og en kunne lære av hverandre innen det nye HMR. Hvorfor får en ikke hjelp på føden i Molde fra sykehusene i Ålesund eller Volda? Torgeir Dahl vil ikke ha Romsdalsaksen, noe som ville gjøre det veldig lettvint for fødende i Romsdalen å kjøre til Ålesund. Tåler en 3-4 timer fra Smøla og Halsa, så må en da tåle 1,5 time fra Molde.

Les også

Sykehusstruktur: Bygg ved Digerneskrysset

Les også

Forslag til ny plan for fellessykehus i Møre og Romsdal

Les også

Fogderikrigen igjen

Les også

«Nordmør med øyar og fjordar og fjell»

Med Romsdalsaksen mister en selvfølgelig fergene over Romsdalsfjorden noe en ikke gjør med Møre-aksen, men er ikke det gunstig? (Ikke for det, jeg unner de ute i øyene fastlandsforbindelse som Møre-aksen gir, selv om en enkelt ordfører vil betale for at innbyggerne sine skal ha lengre reisevei til sykehus en tidligere!?)

De i helseforetakets styre, som antydet at fødende kan ligge på hotell til tiden er kommet, må like ideen ovenfor. Selv er jeg av den formening at hotellpratet er sprøyt. Har selv flere barn og erfaring i forbindelse med fødsler. Ingen av damene har reist til sykehuset før de har hatt «kinninger» eller vannet har gått. Noen gang har fødselen gått veldig fort, andre ganger over flere timer. Hotell er derfor bare tøys. Uprofesjonelle sandpåstrøere kalles slike styremedlemmer.

Visste hva de gikk til

Hvorfor «presset» ledelsen ut gynekologer og jordmødre bosatt på Nordmøre, fra sykehusene? De burde vært sjeleglad at de hadde de, og gjort hva de kunne for å beholde de enda noen år. Vært litt ydmyke i stedet for å stå i avisa med et bredt glis og si at en skal stå opp for de ansatte. Da ville jeg ikke flirt så høyt! Ja, det er flere måter å lese varslinger fra tillitsvalgte og verneombud på.

At det har vært gjennomtrekk av ledere i HMR forstår jeg godt, men i utgangspunktet visste de alle hva de gikk til. Mange av variablene var alt låst. Økonomien i prosjektet synes å være den minste utfordringen. En «lettvint Dahl-løsning» vil være å kutte alle de flere hundrede meterne med innebygde gangveier og slått sammen byggeklossene. Argumentasjonen hans ville vært «at selv om vi har tegninger, så er det ikke et åndsverk som er viktig, men et sykehus vi skal være stolt av».

«Dessuten står Erna klar til å drysse av pengesekken om vi bare har fått spaden i jorda!»

Lykke til med reisingen av nye Molde sykehus, et slott til nytte for veldig få!

Kommentarer til denne saken