Fødsels- og barselomsorg

«Vi støtter ikke bygging av sykehus på Hjelset. Ikke fordi vi ikke unner Romsdalingen et flott, nytt sykehus. Men fordi vi unner Romsdalingen adekvate helsetjenester og det vil de ikke få med det bygget som er planlagt», skriver Rødts Sidsel Holm Frøseth.

«Vi støtter ikke bygging av sykehus på Hjelset. Ikke fordi vi ikke unner Romsdalingen et flott, nytt sykehus. Men fordi vi unner Romsdalingen adekvate helsetjenester og det vil de ikke få med det bygget som er planlagt», skriver Rødts Sidsel Holm Frøseth.

Av

Hva mener Rødt Kristiansund?

DEL

MeningerJeg var så heldig å få overvære tirsdagens skoledebatt på Kristiansund videregående skole. Der sa nesten samtlige parti «ja» på spørsmålet om det skal være fødeavdeling på Kristiansund sykehus i fremtida, med unntak av ett parti på høyresida.

Deres debattant svarte «nja».

Det er jo bestemt at det skal bygges nytt sykehus på Hjelset, så vi kan få beholde føden vår frem til det står klart. Raust.

I dagens Norge har vi 46 fødesteder, der 41 er fødeavdelinger og 5 er fødestuer. Dette er altfor lite! Noen fødende har utrolig nok over 7 timers reisevei inn til «sin» fødeavdeling. Vi kan ikke godta dette.

Erna ber oss om å føde flere barn, mens hun i neste øyeblikk vender det døve øret til fødselsbrølet fra alle de fødende som har et for dårlig tilbud. Her snakker jeg ikke om de som jobber i fødselsomsorgen, men om overfylte avdelinger, å bli sendt videre til et annet sykehus da det man sogner til er fullt (ja, dette skjer med kvinner i fødsel), å måtte ligge på gangen bak et skjermbrett like etter man har født, føde under transport, føde alene da jordmor har ansvar for flere kvinner i fødsel.

Jeg kunne fortsatt i det uendelige.

Å bære frem et barn er det mest risikofylte kvinner gjør i livet sitt. Heldigvis går det som regel helt fint. Takket være kyndige fødselshjelpere som jobber ræva av seg i en uutholdelig arbeidssituasjon der de skal jobbe raskere, ta seg av flere kvinner i fødsel samtidig, ikke rekke å ha pause, ikke rekke å gå på do, ingen lunsj.

La meg være tydelig: Vi støtter ikke bygging av sykehus på Hjelset. Ikke fordi vi ikke unner Romsdalingen et flott, nytt sykehus. Men fordi vi unner Romsdalingen adekvate helsetjenester og det vil de ikke få med det bygget som er planlagt.

Prosjektet krymper, og det ingen som helt kan si klart hva det tenkte sykehuset skal inneholde.

Men vi vet dette: Funksjoner som opprinnelig var tiltenkt bygget tas vekk da budsjettet sprekker gang på gang. Styremedlemmer kommer og styremedlemmer går, bonuser og fallskjermer skal utbetales og det tas fra sykehusdrift. Penger som skulle kommet pasientene til gode. Slik at de som jobber i helsevesenet må løpe fortere. Det skal jo spares! Men ikke til nytt sykehus, nei da. Det er ikke til egenandel for å få lån til nytt sykehus vi sparer. Vi må spare, spare da vi har brukt for mye penger. For mye penger til behandling? For mye penger til lønn? For mye penger på utstyr?

God nok beredskap i fødselsomsorgen. Nok folk på jobb. Vekk fra systemet der Innsatsstyrt finansiering utgjør det økonomiske grunnlaget for fødestedene. Stedlig ledelse. Plass og tid til at den nybakte mora kan få være så lenge på sykehuset som hun har behov for. Det er dette vi kjemper for.

For oss er bunnlinja verdighet. Respekt for den gravide og det fødselsarbeidet hun skal gjennom. Respekt for de som jobber i fødselsomsorgen. Respekt for barnet og den nye familien.

Artikkeltags