Norsk samfunn på Gran Canaria

Artikkelen er over 9 år gammel

På sydsiden av Gran Canaria er det en liten idyllisk fiskelandsby som heter Arguineguin. Byen har ca 17.000 innbyggere, livsgrunnlaget er fiske, jordbruk og turisme. Folket er meget gjestfrie og hyggelige som tar godt imot turistene, for turismen er nu blitt hovedernæringen på stedet.

DEL

Fra oktober til april er det stor tilstrømning av nordmenn som rømmer fra den norske vinteren. Innbyggertallet øker med ca 6.000 norske. Mange nordmenn eier egne hus eller leiligheter, men de fleste leier, for det er forholdsvis lett å leie leilighet for kortere eller lengre tid.

Mange spør hvorledes vi får tiden til å gå her når vi er her så lenge.

Her er det tilbud til alle som har lyst til å være med på noe, så tiden går meget fort. Solen skinner fra morgen til kveld, og temperaturen er mellom 20 og 30 grader. Flere er her på grunn av helseproblemer, og her får de behandling på norsk helsesenter med flere tilbud som dekkes av trygdesystemet i Norge. Et stort, norsk legesenter har vi også. Nordmennene har egen klubb med klubblokale og restaurant sentralt ved markedsplassen. Den Norske Klubbens daglige aktiviteter er mange med noe for enhver smak. Sangkor, boccia, skotthyll, håndarbeid, spansk-kurs, male-kurs, kjeglespill, fjellturer, picnic-turer, bridgeklubb, m.m.

Den norske skolen holder til på Valle Marina. Alle klassetrinn, til og med videregående. Foreldre som har barn med helseproblemer, eller foreldre kan søke seg til skolen. Alle sangglade har anledning til å utfolde seg hver onsdag på Sol Y Mar restaurant, som har fått navnet Canaryfuglene.

Den mest besøkte sjømannskirken holder til her, og den har mange aktiviteter. Lørdagene serveres det grøt og da er det fullt hus. To dager i uken foretas vielse, og mange kommer hit for å gifte seg. Kirken har eget sangkor. Mange er med og arbeider på dugnad i og rundt kirken som har fått nye lokaler helt ved sjøen sentralt i byen. Og stedet har fått navnet Kirkenesset.

Tirsdagene er det markedsdag i Arguineguin, og da kommer det folk fra hele øya. Da er det fullt kaos, folk går i kø. Da er vi på utkikk etter kjente fra Kristiansund og omegn. Jorunn og Arvid Aspen fra Kristiansund bor her hele året. De har mange spanske og norske venner her. De er på plass ved inngangen til markedet. Alle kjente avslutter markedsdagen med et besøk på Madonna, og det er noe de minnes når de kommer hjem etter ferien. Det har hent at vi har hvert 40 stykker fra Nordmøre på Madonna på en markedsdag. Madonna er en restaurant som har bevart sin spanske egenart alle andre restauranter har blitt turistpreget.

Ancora-senteret er noe for seg selv det har en spesiell arkitektur, og det er vanskelig å finne frem for ukjente. På Ancora er det marked hver torsdag, da er det et treffsted for nordmenn. En plass har fått navnet Se og Hør, og der hører vi nytt og treffer venner. Så har vi Buster sportsbar med storskjerm hvor sportsinteresserte kan følge sportsresultatene hjemmefra.

Den mest kjente restauranten på Ancora, er Sol y Mar. Der går alle norske og prisene der er beregnet på minstepensjonister. Et eksempel: En halv flaske vin wienersnitsel med sjampinjongsaus, kaffe og brandy til 10,5 euro. En liten hundrelapp, det er billig det.

Normannsforbundet har avdeling her. Det er den eneste avdelingen som driver veldedighetsarbeid. En hjelpende hånd til de som trenger det mest. Avdelingen har over 100 støttemedlemmer, og samler inn penger som går til aktivitetsarbeid for psykisk utviklingshemmede i Mogan kommune. Inntektene kommer fra medlemskap, lotteri og andre aktiviteter. Vi lønner en musikklærer som har bygd opp et dissimilisopplegg for elevene, og de er meget flinke. Styret var på besøk på skolen i Mogan, og elevene spilte og underholdt. Det var fint å se hvor glade og lykkelige de var. Amidague har besøkt Norge to ganger som representanter for Spania på festivaler arrangert av Dissimillis i Oslo. Siste besøk var i 2002. Disse besøkene har betydd utrolig mye, og de har knyttet viktige vennskapsbånd mellom Gran Canaria og Norge. Vi er to fra Kristiansund som er med i styret, Jorunn Aspen og jeg.

Nordmennene her nede er flinke til å mosjonere, og alle som er spreke til beins, går fjellturer. Jorunn og Jan Hojem er meget aktive og arrangerer guidede turer. Tredje søndag i advent gikk fjellfolket til Norskeplassen med nisselue på hodet (en palmelund høyt til fjells.) Det var 250 til stede, Sjømannskirken holdt gudstjeneste og sangkorene var med. Etter fem timers fjelltur, avsluttet de med en bedre middag på Sol y Mar.

Pensjonister og uføre som har problemer med vinteren i Norge, bør se og komme hit til sol og varme. Det kommer folk her med store plager, noen med rullator eller rullestol, og vi ser at de fort kommer i bedre form. Her har vi ikke glatt is, og vi kommer oss ut hver dag. På fredager samles ca. 90 eldre personer for å spille boccia. Den eldste er 88 år. På grunn av alle de aktiviteter vi har her, så får en fort mange gode venner, så du blir ikke ensom. Folk er flinke til å ta vare på hverandre.

Ønsker dere en god alderdom, så ikke vent med å ta spranget, planlegg neste vinter allerede nå. Alle er velkommen, og vi skal ta godt imot dere.

Patrik Elmar Fugelsnes

Artikkeltags