En elendig historieforteller

«Utbygging av sykehus i Nordmøre og Romsdal er et typisk eksempel - og faktisk det verste av alle. Denne sykehussaken er fullstendig styrt av Høyre», skriver artikkelforfatteren.

«Utbygging av sykehus i Nordmøre og Romsdal er et typisk eksempel - og faktisk det verste av alle. Denne sykehussaken er fullstendig styrt av Høyre», skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Stort sett bare sludder.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det resymé av Kristiansunds historie som Kristiansund Høyres ordførerkandidat, Torbjørn Sagen, skriver i et innlegg i TK, er stort sett bare sludder. Og i tillegg til det, gjør han det han kan for å snakke ned den byen han ønsker å bli ordfører i. Og årsaken til all elendighet er i følge kandidat Sagen at Kristiansund «de siste ett hundrede år mer eller mindre har vært styrt av ett bestemt politisk parti».

Dette er ikke riktig, både Høyre, Venstre, KrF og nazistene har styrt denne byen. De siste sørget for øvrig for at gamle Kristiansund stort sett ble utslettet.

Det Sagen ikke forteller er at partiet Høyre ledet byen inn i den verste krisen Kristiansund har opplevd. Ordførerkandidaten bør lese byhistorien blant annet kapittelet som heter «Fra moratorier (betalingshenstand) til matlapper».

Det handler om årene 1926 - 1934 da Høyres ordfører ledet kommunen til konkurs. Høyre sørget for at det var Kristiansund som ble landets første kommune som ble satt under offentlig administrasjon.

I 1935 ble Arbeiderpartiets Ulrik Olsen ordfører og det nye bystyret måtte ta oppvasken etter det konkursboet Høyre la etter seg. Så kom krigen og la Kristiansund i grus. Gjenreisningen ble gjennomført under ledelse av en ny Arbeiderpartiordfører, Ottar Guttelvik.

Og deretter har Arbeiderpartiordførere ledet kommunen når det er anlagt flyplass, bygget fastlandsforbindelse, bygget et fremtidsrettet vannforsyningsanlegg, kjempet frem Kristiansund som oljeby, reetablert opera, bygget et nytt sykehus som Høyre vil fjerne, og bygget nye kaier, der en av dem ble bygget da kommunen hadde Høyreordfører.

Opptatt av Molde

Det er ingen grunn til å legge skjul på at Kristiansund har hatt vanskelige år på grunn av et svakt næringsliv. Årsaken til dette er ikke så enkel som Sagen vil ha det til at alt galt skyldes Arbeiderpartiet. Grunnlaget for disse problemene kunne ha vært strukturelle, det kan ha vært svake og konservative næringslivsledere, og konjunkturer som var vanskelige.

Og selvsagt kan det være at sentrale myndigheter har vært opptatt å bygge fylkeshovedstad i Molde. Og vi har jo ferske eksempler på at det har skjedd og fortsatt skjer.

Utbygging av sykehus i Nordmøre og Romsdal er et typisk eksempel - og faktisk det verste av alle. Denne sykehussaken er fullstendig styrt av Høyre. Vi har nå et nytt fersk eksempel: Plassering av eldreombudets og dets etter hvert svulmende administrasjon, anbefalte fylket å legge til Kristiansund.

Fremskrittspartiets Listhaug og resten av regjeringen vedtok Ålesund.

Mye av årsaken til denne miseren er at verken Høyre eller Fremskrittspartiet lokalt har folk som makter å skaffe seg innflytelse i de sentrale organer i sine egne partier som sitter med den reelle makten i det norske samfunnet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken