Erdal ror for livet

Vårt fødetilbud raseres innenifra, skriver Anja Cecilie Solvik.

Vårt fødetilbud raseres innenifra, skriver Anja Cecilie Solvik.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger«Jeg beklager om du ble lei deg», er skillsmissegrunn eller årsaken til mangt et oppløst vennskap. Når man er utsatt for urettferdig behandling av en i nær relasjon kan man krangle og kanskje etterhvert får uttrykt hva man trenger, og oppleve å bli forstått - og den ekte unnskyldningen fra hjertet kan komme. «Unnskyld for at jeg såret deg».

Og på den måten kan relasjoner repareres.

I arbeidslivet oppleves det å få en beklagelse på hvordan du har oppfattet en situasjon, krenkende. Dersom en sjef har sjonglert med fakta, og har satt sinnene i kok hos sine ansatte, og man blir avspist med en beklagelse, er det ytterligere en krenkelse. I en slik situasjon vil lederen ha to muligheter:

1. Gå tidlig ut med en ektefølt unnskyldning. Lytte til de ansattes reaksjoner for så å bli tilgitt, men gå videre med en ripe i lakken.

2. Gjøre som Erdal. Beklage sine ansattes reaksjoner, og styre rett mot skjæret.

I enhver situasjon, enten det dreier seg om de nære relasjoner eller i arbeidslivet, så vil jeg anbefale alternativ 1.

For som min kloke mormor, mor til fire, alltid sa: Sannheten kommer for en dag.


Årsaken til at arbeidsgivere tyr til alternativ 2 er som regel frykt for å bli avslørt, avhørt og oppsagt. Det er sjelden løgn fra arbeidsgiver blir tilgitt. Og har man lagt frem saksargumenter for sin sjef, administrerende direktør i Helseforetaket, og fått ros for dette fra et enstemmig styre (bortsett fra Bjarne Storseth) for grundig saksgjennomgang, vel da sitter løgna fast i en sped ynkelig beklagelse.

Å komme med en ektefølt unnskyldning fra hjertet er likestilt med å innrømme skyld. Løgna er allerede avslørt ved at kloke hoder har gått sammen og vist frem hva som faktisk er fakta. Han svarer med å servere en syltynn trendanalyse som angivelig skal vise til at det er kliniske forskjeller mellom avdelingene, men ikke signifikante.

Ja, det er kliniske forskjeller fra år til år. Det varierer. Det hadde vært interessant å se resultatet av denne analysen for å se om tallene fra 2019 er tatt med. Tall som viser at keisersnittfrekvensen er redusert med fem prosent bare hittil i år. Heidi Sandvig har gang på gang etterlyst disse tallene, men fremdeles ikke fått vite hva resultatet er. Det er her løgna bor!

Trendanalysen har ingenting med driften å gjøre. Driften er truet kun som følge av at helseforetaket ikke rekrutterer- og rekruttering er vanskelig når betingelsene er kortsiktige. På nåværende tidspunkt vet vi at en jordmor ønsker seg tilbake til avdelingen i Kristiansund, men det søkes kun etter sommervikarer her, mens i Molde søker de etter to jordmødre i faste stillinger. Vårt fødetilbud raseres innenifra!

Løgn på løgn er det som knekker ekteskapet til slutt, forsøket på å dekke over er det som ødelegger tillitten i et arbeidsforhold. Forsøket på å fraskrive seg skyld og således skyve ansvaret over på andre og favorisere ett fagmiljø foran det andre, er det som beskriver dårlig lederskap. Det er det som skaper splid, IKKE tilspissing av diskusjonen.

Når Nils Kvernmo i tillegg dekker over ved å tydelig gi utrykk for at Erdal fremdeles er hans tillit verdig. Ja, da smuldrer også hans integritet bort rett foran øynene på oss.

I Kvernmos såkalte sirkus er det på tide at noen forlater manesjen. Det naturlige ville vært at elefanten i rommet ble geleidet ut, men med en sirkusdirektør som sitter musestille i båten, mens den andre ror for livet, virker det som om de tror at de kan ri stormen av på denne måten. Vel, nittitretusensekshundre medlemmer av Bunadsgeriljaen tror IKKE det.

Artikkeltags