Gå til sidens hovedinnhold

Internasjonale Tingvoll - en stor og spennende rikdom

Artikkelen er over 17 år gammel

Gatebildet i Tingvoll er fargerikt og mangfoldig. Her vandrer folk fra alle verdens hjørner. Dette gjør nettopp Tingvoll til et unikt, spennende og mer attraktivt sted å bo enn mange andre småkommuner i utkantNorge.

Som ny Tingvollgjelling (om jeg får lov til å kalle meg det?), er jeg stolt av hvor fargerik og mangfoldig bygda er. Etter 14 år på østlandet med jobb midt i Oslogryta, er jeg blitt møtt med mange fordommer og «erting» fra venner jeg har flyttet fra. Det er klart at å flytte fra Oslogryta med all dens mangfoldige kulturtilbud og uteliv, til ei lita bygd som Tingvoll, forventes å være en stor overgang. Godlynt erting fra mine urbane venner av typen «ja, her sitter jeg på kafe med min caffe latté, det er vel ikke så lett for deg - he, he» eller «skal på indisk restaurant og etterpå på kino - men det er vel ikke så kjekt for deg å høre¿»

Dette er faktisk svært enkelt å parere «med asylmottaket som nærmeste nabo og gode venner derfra, har jeg både lært meg mer om kinesisk mat enn jeg noen gang gjorde i Oslo» eller «her er god mat av alle slag, og her kunne vi ha etiopisk/eritreisk tradisjonsmat med kaffeseremoni på festen. Det hadde vi jammen ikke fått til selv. Altså takket være gode venner fra det internasjonale miljøet på Tingvoll. Bare nyt caffé latten din du, jeg klarer meg utmerket på Tingvoll, og lider ingen nød. Caffè lattè eller en god kopp cappuccino kan jeg få når som helst på den trivelige internasjonale kafeen i Tingvoll sentrum. I samme lokaler er det også både bokhandel, økologiske matvarer og kunstgalleri. Et sted med sjel og sjarm, helt på høyde med spennende kafeer i Oslo eller andre storbyer. Faktisk lever vi her i et mer internasjonalt miljø enn noensinne¿»

Hva er det så jeg vil fram til, hvorfor skriver jeg alt dette? Jo med undring leser og hører jeg utsagn fra Fremskrittspartihold her i kommunen, at det er altfor mange asylsøkere og flyktninger her. For meg er dette utrolig sneversynt tenkning. For det første så vil Tingvoll bli en langt fattigere kommune å bo i, i ordets videste betydning, dersom en skal redusere (og i neste omgang ubetydeliggjøre!) antall asylsøkere og flyktninger til kommunen.

For meg og flere med meg vil Tingvoll bli en kjedeligere og langt mindre attraktiv kommune å bo i. Dessuten, dere fra Fremskrittspartiet, og andre som er opptatt av innvandringsregnskap og slik umenneskelig politikk; dere har vel et overordnet mål for Tingvoll, som de fleste innbyggere i bygde-Norge: å opprettholde bosetting og sysselsetting i kommunen? Jeg kan ikke med min beste vilje forstå at begrensning på hvem som skal få bo her, er noe langsiktig virkemiddel for å oppnå disse målene.

Det beste virkemiddel for å bli positivt innstilt til «våre, nye landsmenn, kvinner og barn» her i Tingvoll, er å prøve å bli kjent med noen. Kanskje du har en flyktningefamilie i nabolaget, ta kontakt med dem. Eller, stikk en tur innom asylmottaket å slå av en prat, bli litt kjent med noen. Det er enkleste sak i verden. Der blir du ønsket hjertelig velkommen.

Her en dag var jeg innom asylmottaket i 10 minutter for å lete etter en person. I løpet av den korte stunda, ble jeg invitert på ikke mindre enn 3 - tre! - middager i kjøkkenkrokene jeg passerte. Du skal ikke besøke dem av barmhjertighet, men for din egen del. Våre liv blir så utrolig mye rikere og mer spennende når vi lærer andre folkeslag og kulturer å kjenne. Dessuten, når du først er blitt kjent med noen, ser du at folk er folk, samme hvor de kommer fra.

Jada, vi har noen ulikheter, og av og til uoverensstemmelser i leve- og tenkesett. Men alt dette er kulturelt skapt og en spennende utfordring å finne løsninger på. Vi tilhører samme menneskehet! Da innser man hvor absurd og uriktig det blir med innvandringsregnskap og annen fiendtlig politikk overfor våre utenlandske venner. Det finnes et ordtak som heter at «en fremmed, er en venn du enda ikke er blitt kjent med». Så sant, så sant.

Torill Enger Karlsen,

Tingvollvågen