Gå til sidens hovedinnhold

Inhabil i tjenesten?

Artikkelen er over 15 år gammel

Jeg leste i VGs lørdagsmagasin (8. april 2006) om en mørkhudet kvinne, født på den karibiske slaveøya Martinique.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

To år gammel kom hun til Frankrike, der hun vokste opp og utdannet seg til jurist. Hun giftet seg med en norsk mann og kom sommeren 1991 til Norge. I 1999 bygget hun opp «Senter mot etnisk diskriminering» og ble dets leder. Hun har vært en sterk og dominant person i møte med myndigheter og maktpersoner i forbindelse med sin aktivitet for minoritetene i Norge.

Dette var også bakgrunnen! for at hun i 2002 ble hentet til UDI av daværende direktør Trygve Nordby som hans høyre hånd.

Kvinnen som her er blitt beskrevet, er Manuela Ramin-Osmundsen, nåværende direktør i UDI (for tiden ut i permisjon grunnet avventing av granskingen etter UDI-skandalen vedrørende behandlingen av de 182 kurderne som fikk oppholdstillatelse og familiegjenforening på feil grunnlag).

Manuela Ramin-Osmundsen er fortsatt fransk statsborger og får ikke stemme ved stortingsvalg i Norge. (!) Dette får en til å tenke; er det riktig at en med utenlandsk statsborgerskap og som er/var en ivrig forkjemper for innvandrerne, skal sitte i en av landets viktigste stillinger og avgjøre hvem som skal få bli norske statsborgere?

Avgåtte direktør Trygve Nordbys siste avgjørelser skal som nevnt granskes, men det er ikke fritt for at en begynner å lure når en leser (VG, 8. april 2006) hvem noen av granskerne er: Bjørn Solbakken, tidl. statssekretær for Aud Inger Aure (KrF) og Odd Einar Dørum(V). Har tidligere jobbet nært Manuela Ramin-Osmundsen og Trygve Nordbys kone, Vigdis Vevstad. Solbakken ledet det regjeringsoppnevnte utvalget som har utredet og skal utarbeide forslag til en ny utlendingslov (i samme utvalget satt også Ramin-Osmundsen frem til hun ble valgt til ass. UDI-direktør i 2002). En av utvalgets andre medlemmer er Trygve Nordbys kone Vigdis Vevstad. Hennes private firma - Vevstad Consulting - har hatt en rekke oppdrag for UDI i den perioden Trygve Nordby var UDI-direktør!

Mitt spørsmål i denne forbindelsen er følgende: Hvem skal granske granskerne? Tilliten til myndighetene i utlendingssaker har vært tynnslitte i mange år, og med den utvikling vi har sett i det siste, er den blitt helt borte. Krav til habilitet ser dessverre ut til å ha blitt et ukjent begrep i de kretser.

Erling Dragseth,

Rensvik