Hvor er modellen, hvem er modell?

Artikkelen er over 12 år gammel

Hvem er speilbildet til vår oppvoksende slekt? Jeg leser til min forskrekkelse i Driva 16.03.06 kritikken Synnøve Sorthe får for den planlagte helgen med modell- og sminkekurs i Sunndal. 17.03. fortsetter det i karikaturtegning. Byrået har en hjemmeside på internett som forteller hva de arbeider med. Det eneste modellbyrået jeg har hørt om som nettopp tar hensyn til de farene de fleste av oss frykter at våre barn skal bli offer for, slår Driva ned på.

DEL

Leserbrev Byrået kan vise det ærlige og ekte i hele befolkningen om alle og en hver i aldersgruppen 12-25 år melder seg på kurs og blir fotografert. Bildene får deltakerne med seg hjem. Jeg har lest annonsen og oppfattet at unge er invitert til kurs for å lære å oppføre seg i utsatte situasjoner. Jeg kan ikke med min beste vilje lese verken i Aura Avis eller på byråets hjemmeside at noen er invitert til «missekonkurranse» på Sunndal videregående skole denne helgen. Deltakerne velger selv om de vil føre seg på listen og bli gitt mulighet til senere oppdrag.

Jeg er sjokkert over ordlyden i artikkelen. Synnøve Sorthe blir framstilt som vi hører «horemammaer» omtalt. Slike «fruer» har piker i sin «stall». Mangelen på forståelse av praktisk pedagogikk og mangelen på evne til å høre bruk av kunnskap i psykologi, er slående. Flere har ved Driva fortalt meg hvor lite de undersøker før de uttaler seg på andres vegne. Flere påvirker og fratar kanskje noen mulighet til hjelp for dårlig selvbilde ved å gå ut på denne måten. I tillegg risikerer de som har vært deltakere på kurset å bli mobbet etterpå. Flere har ved Driva fortalt meg hvor lite de evner å bruke gode anledninger til å støtte andre i å bli sterkere i seg selv.

Kanskje flere ville få mot til å spille teater på scenen i Kulturhuset etter et slikt kurs? Kanskje flere lokale krefter ville spilt og sunget fra scenen i Kulturhuset etter et slikt kurs? Kanskje flere elever ville sove bedre før en framføring på skolen etter et slikt kurs? Kanskje flere personer ville våge å uttale seg i viktige anledninger når de på et slikt kurs fikk bekreftet at de er noe, har noe som bør fremheves og gjøres tydeligere? Kanskje de yngste deltakerne ville bli spart for mange år i usikkerhet angående sin betydning i fellesskapet etter et slikt kurs? Jakten på den enkelte av oss, det spesielle som er kjennemerket bare på den ene. Kan flere se betydningen av dette? Kjenner flere enn Synnøve Sorthe betydningen for et menneskes liv viktigheten av å godta seg selv som vi er?

Lederen i Driva peker på konkurransesamfunnet og det negative som følger av det. Konkurranse kommer ofte av misunnelse. Hvordan kan så mange fortsette å la barna få inntrykk av at det bare er noen figurer i samfunnet som er bra nok? Er det min frisyre som avgjør om jeg klarer å gjøre en god jobb? Er det klærne mine og hvor mange kilo jeg veier som er avgjørende for at jeg bryr meg om de som sulter i Afrika. De som ikke får til å gjøre leksen, den som er syk eller den som gråter? Hvem arver vi holdningene våre fra?

Jeg er opprørt over personer som klager på utseende, på været, på arbeid og på andre. Alle som har penger kan kjøpe seg et annet utseende, kan flytte til solen og kan bytte arbeid. De som synes alle andre er dumme bør begynne å være opptatt av seg selv.

Aase Iren Hegelstad

Artikkeltags