Gå til sidens hovedinnhold

Hjelpetilbudet til psykisk syke er svekket

Artikkelen er over 9 år gammel

På grunn av prioritering av økonomiske midler har Sunnmøre fått så mye at Romsdal og Nordmøre må bygge ned hjelpetilbudet. De siste åra har flere og flere avdelinger blitt stående tomme på Hjelset, og hele sykehuset bærer preg av dårlig vedlikehold og dårlig økonomi.

Og enda mange trenger hjelp, så må Hjelset avvise pasienter. Det samme gjelder Vonheim på Tingvoll og Eide psykiatriske senter. Dette var gode tilbud som fungerte godt på alle måter og stettet det kravet som var etter hjelp i Romsdal og på Nordmøre.

Det er bygd et nytt sykehus på Knausen, men det har også problemer så nå begynner mange syke å trekke sydover til Ålesund. Dette er svært trist synes jeg og mange med meg.

For mange trenger hjelp i nærmiljøet, og Hjelset har alle de beste muligheter til å fungere godt etter årelang erfaring. En liten innsprøyting av økonomiske midler ville få dette kjente og kjære stedet til å blomstre som aldri før, for det er mange som savner dette stedet, som var blant de beste i sin klasse i hele landet,

Noe må være fundamentalt galt når myndighetene ikke bruker det potensialet her ligger. Hjelset med sine majestetiske bygninger i naturskjønne omgivelser og som har hjulpet så mange i så mange år. Det er bare noen få år siden alt var bare såre vel, men nå?

Man kan lure på om myndighetene vil at psykiatriske pasienter skal ignoreres og ikke få den nødvendige oppmerksomhet. Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan de tenker. Vet de egentlig hvor vondt det er å være syk på nervene. Gir de blaffen i disse som alltid har kommet sist i køen og som har det så grusomt at flere og flere begår selvmord. Jeg håper at Siv Jensen leser dette. Hun har sammen med Frp hjulet psykiatrien før, og dette skulle være noe for henne. Og vi som er verdens rikeste land?

Andreas Christian Fjørtoft