I Kristiansund koster det kr. 1800,- pr år for en 120 liters grå dunk (restavfall) og en 120 liters grønn dunk (papir/papp). Tømming skjer da hver 14 dag.

I Oslo betaler man kr. 1812.- pr. år for en 140 liters grå dunk (restavfall) og tilhørende grønn dunk for papir. Tømming skjer da ukentlig.Regner man dette om til pris pr. tømt liter finner man da at mens det i Kristiansund koster cirka 58 øre per tømt liter, er tilsvarende pris i Oslo 25 øre.

Det er altså cirka 230 prosent dyrere å bli kvitt søppelet i Kristiansund enn i Oslo.

Men dette er ikke alt. I Oslo kan du på Brobekk gratis levere avfall som du sorterer i ulike containere. I Kristiansund kunne privatpersoner også levere sortert avfall gratis. Så ble det et gebyr på kr.100 for en vanlig bil medhenger.

Fra januar i år er det satt en pris på kr. 1488.- per tonn. For en henger som jeg tidligere betalte kr. 100 for måtte jeg nå, sist jeg var på Hagelin, betale kr. 540.-. Hadde jeg bodd i Oslo, kunne jeg levert det gratis.

Det er også verdt å legge merke til at mens Brobekk er åpen fra 7.30 til 19.30 på hverdager, og fra kl. 9.00 til kl. 14.30 på lørdager, stenger avfallsmottaket på Hagelin kl. 15.00 på hverdager og er stengt på lørdager.

Skal man levere avfall i Kristiansund, må man altså ta fri fra jobben. Kan noen i Kristiansund kommune svare meg på hva det er som gjør at det skal være flere ganger så dyrt å bli kvitt søpla i Kristiansund som i Oslo?

Hvorfor må man betale 5-600 kroner for å levere en henger når man har ryddet på loft og garasje når dette er gratis i Oslo? Hvorfor stenger Hagelin kl. 15.00, og er stengt på lørdager, tidspunkter hvor folk som jobber har tid til å levere?

Hvordan kan man levere en så god tjeneste i en by full av folk (og søppel), med gårder og porter som må låses opp, trafikk og smale gater, mens den jevne kristiansunder kontinuerlig må slite med lukt, fulle dunker og skrot som hoper seg opp?

Personlig er jeg irritert og lei. Jeg vil nå montere en avfallskvern i kjøkkenbenken for å ta unna matavfallet (noe som også er ulovlig i Kristiansund).

Jeg vil lage meg en bålplass og begynne å brenne det som kan brennes. Jeg skal lage min egen fylling og det jeg ikke får brent, graver jeg ned. Jeg orker rett og lett ikke forholde meg til en så dårlig tjeneste lengre.

John P.