Gå til sidens hovedinnhold

Legemiddelutgiftene i Norge går ned

Artikkelen er over 1 år gammel

Økt konkurranse har bremset statens legemiddelutgifter, ifølge Apotekforeningen. Men prisutgiftene kan øke igjen dersom nye og dyre legemidler blir subsidiert.

En rapport fra Apotekforeningen viser at det ble solgt legemidler fra apotek for 18,1 milliarder kroner fra januar til august i år. Sammenlignet med samme periode i fjor utgjør salget en økning på 1,0 prosent – noe som er en betydelig prisreduksjon, skriver Apotekforeningen i en pressemelding.

– En forklaring på prisreduksjonen er økt konkurranse på dyre, sykehusfinansierte legemidler, sier næringspolitisk direktør Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

– En annen forklaring er generisk konkurranse og trinnprissystemet. Trinnprissystemet sørger for lave priser på legemidler som har gått av patent og fått generisk konkurranse. Stadig flere legemidler blir inkludert i dette systemet. Det skaper konkurranse i markedet, som igjen fører til lavere priser, sier han.

Ifølge Apotekerforeningen er den største usikkerheten om legemiddelutgiften bruken av nye og dyre legemidler. Nye og svært dyre legemidler er i stor grad avhengig av offentlig finansiering for å bli brukt.

– I 2010 fantes det 15 legemiddelpakninger med en maksimalpris på over 50.000 kroner, åtte år senere hadde det økt til 112 pakninger. Salget av disse pakningene har økt fra 58 millioner kroner i 2010 til 1.599 millioner kroner i fjor, sier Tysnes.

Kommentarer til denne saken