Hadde det vært valg nå, ville 12 prosent av nordmøringene stemt på Nordmørslista. Det viste en meningsmåling gjort av InFact på oppdrag fra NRK Møre og Romsdal og Tidens Krav. Siden forrige måling som ble gjort i juni, har nykomlingen doblet sin oppslutning.

Partibarometeret som vi presenterte mandag, viste videre at det er dødt løp mellom de to blokkene. Både venstre- og høyresiden ville fått 22 mandater hver. De tre resterende mandatene ville gått til Nordmørslista, Miljøpartiet de grønne og sekkeposten «andre mandater». Mest trolig ville dette siste mandatet i praksis ha havnet hos ett av de andre større partiene.

Nordmørslista drømmer om å havne på vippen, slik Sunnmørslista gjorde ved valget for fire år siden. Da fant den sammen med Arbeiderpartiet slik at Jon Aasen kunne bli fylkesordfører. Det fikk Sunnmørslista betalt for i form av blant annet en plass i fylkesutvalget. Slik oppslutningen er nå, kan Nordmørslista fort havne på vippen og slik oppnå en gunstig forhandlingsposisjon. Det i seg selv må være mobiliserende i de ukene som gjenstår fram til valget. I tillegg vet vi at denne typen valglister ofte gjør det bedre i valg enn det som er fanget opp av meningsmålinger i forkant.

Ellers viser målingen at Ap er størst med en oppslutning på 26,7 prosent, ett prosentpoeng mer enn ved valget for fire år siden. Frp går fram fra 16,4 til 16,9 mens Høyre går tilbake fra 22 til 19,3. Også KrF og Sp kan notere framgang, mens Venstre har en tilbakegang.

Torsdag arrangerer fylkets dagsaviser og NRK Møre og Romsdal felles valg kick-off klokka 17.30. Med Nordmørslista og kommunereform ligger årets fylkestingsvalg an til å bli mer spennende enn på lenge.