Næringssamarbeid

Glade: Kommunalsjef Karin Halle og rådmann Knut Hansen i Surnadal kommune.

Glade: Kommunalsjef Karin Halle og rådmann Knut Hansen i Surnadal kommune.

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL
LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.iv>

Det var i oktober i fjor ordførerne i Sunndal og Surnadal signerte en avtale om samarbeid om næringsutvikling. Målet er gjennom konkrete tiltak å gi Indre Nordmøre sterkere utviklingskraft. Det er det behov for. Pilene har over tid pekt feil vei. Folketallet har gått ned de siste ti årene. Sysselsettingen har svingt mer. Her var det vekst fram til 2007, deretter en kraftig nedgang, som så har snudd til vekst fra 2010.

Det er i dag mange som jobber med næringsutvikling i de to kommunene. I Sunndal er næringsselskapet og Aura næringshage to slike miljø. I Surnadal er ansvaret lagt til kommunens plan- og utviklingsavdeling, mens SIV Industriinkubator jobber med bedriftsutvikling.

Det er bra at Sunndal og Surnadal vil samarbeide om næringsutvikling, men mye av nøkkelen for å lykkes er å koble seg på den positive utviklingen i den ytre delen av Nordmøre og Romsdal. Vi har forstått det slik at prosjektet vil etablere forpliktende avtaler med næringsforeninger i ytre.

Men hvorfor ikke søke sammen i et felles nærings- og utviklingsmiljø for hele Nordmøre? Tiden for lokale næringsforeninger er kanskje over. Kommunegrenser eksisterer ikke for næringslivet. Da bør de heller ikke gjøre det for dem som skal jobbe med næringsutvikling ved hjelp av offentlige midler. En start kan være å gjøre suksessen KOM Trainee blir en ordning for hele Nordmøre og legge bort planene om en egen traineeordning for Indre Nordmøre.

Artikkeltags