Statoil og oljepolitikk

Bildetekst bildetekst

Bildetekst bildetekst

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

«Flere investeringsprosjekter er satt på vent. Dermed kan Statoil opprettholde den varslede utbyttepolitikken».

DEL

LederStatoil og de andre oljeselskapene blir naturlig nok påvirket av lav oljepris. Statoils resultat for siste kvartal falt betydelig, men ikke så mye som fryktet. Flere investeringsprosjekter er satt på vent. Dermed kan Statoil opprettholde den varslede utbyttepolitikken.

I den siste tiden har selskapet betalt ut 5,7 milliarder kroner i utbytte til aksjonærene hvert kvartal. – Av og til tror jeg det er mange som ikke helt ser de økonomiske sammenhengene. Utbyttepolitikken er ikke lagd for å gå opp og ned med oljeprisen, sa konsernsjef Eldar Sætre da kvartalstallene ble presentert. Han karakteriserte utsettelsene av prosjekter som noe av det mest fornuftige selskapet har gjort.

Effektivisering for å øke lønnsomheten er det vesentlige. Om Statoil hadde hatt ti milliarder mer, så hadde de ikke blitt investert i Johan Castberg-feltet utenfor Finnmark nå, var beskjeden fra konsernsjef Sætre. Børsen svarte med å løfte Statoil-aksjen med tre prosent.

Men i leverandørindustrien er det kritiske røster. Det blir galt å utsette prosjekter hvor oljeressurser kan gå tapt for godt. Det kan være tilfelle der utbygginger er avhengig av nærstående infrastruktur med begrenset levetid.

Statoil burde kunne holde igjen litt på utbyttet til aksjonærene og heller våge å investere i lovende prosjekter også når det ser mørkt ut. Det vil uansett være framtidsrettet. Før eller senere vil oljeprisen gå litt opp igjen. Da vil Statoil og det norske samfunnet kunne høste gevinst i form av arbeidsplasser og enda flere oljemilliarder.

Olje- og gassvirksomheten vil fortsatt være Norges viktigste næring i mange tiår framover. Det store Johan Sverdrup-feltet utenfor Rogaland blir den nye «motoren».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags