Må være langsiktig

Olje- og gassnæringen vil være viktig for Norge i 50 år til. Her et Åsgard-tog.

Olje- og gassnæringen vil være viktig for Norge i 50 år til. Her et Åsgard-tog.

Artikkelen er over 4 år gammel

- Det er nødvendig å ta vare på kompetanse og bidra til at nye kloke hoder velger olje- og gassnæringen.

DEL

LEDERSist uke ble søkertallene for landets universitets- og høyskoler offentlig kjent. I Kristiansund har det vært knyttet stor spenning til de to oljerelaterte utdanningsløpene. Det treårige studiet i petroleumslogistikk i regi av Høgskolen i Molde, har de siste årene vært den linja med flest søkere. Slik er det ikke i år. Mens det i fjor var 150 som hadde petroleumslogistikk som sitt førstevalg, er det i år 69. Men linja er fortsatt svært populær. Totalt var det hele 397 søkere til de 90 studieplassene.

Størst spenning har det vært knyttet til det nye utdanningsløpet. Høgskolen i Bergen starter i høst utdanning av undervannsingeniører. Studiet er treårig, og det var planlagt 30 studieplasser. Totalt var det 33 søkere, men åtte var ikke kvalifisert til utdanningen. Det betyr at 25 har fått tilbud om plass. Ifølge rektor Ole-Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen vil studiet gå som planlagt. – I disse tider er det viktig å påpeke at ingeniørutdanningen vi tilbyr i Kristiansund, er en omstillingsdyktig ingeniørutdanning, sa Søgnen i Tidens Krav lørdag.

Forrige tirsdag ble årets JazzGass avviklet i Molde. Tross halvert oljepris og meldinger om nedbemanning, var konferansen preget av langsiktighet og en nøktern optimisme. Fylkesordfører Jon Aasen pekte på at det skal investeres 500 milliarder i Norskehavet i løpet av relativt få år. – Basebyen Kristiansund vil ha arbeid i 50 nye år, og Molde vil være en ingeniør- og serviceby for denne næringen, sa Aasen.

I den situasjonen næringen nå befinner seg, er det viktig å ha et langsiktig perspektiv. Det betyr at det er nødvendig å ta vare på kompetanse og bidra til at nye kloke hoder velger olje- og gassnæringen. Lokalt er det viktig å videreføre Kom Trainee og det fireårige Taf-løpet. Heldigvis tas det opp nye Taf-elever også i år.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags