Ap må ta ansvaret

ANSVAR: Ap må ta ansvaret for at Kristiansund kommune igjen er på Robek-lista.

ANSVAR: Ap må ta ansvaret for at Kristiansund kommune igjen er på Robek-lista.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LEDERKristiansund er igjen havnet på Robek-lista. Det betyr at kommunen verken kan ta opp nye lån eller inngå langsiktige leieavtaler uten at det er godkjent av Fylkesmannen. Årsaken er et regnskapsmessig merforbruk i 2013 på 15,3 millioner kroner. Meningen var å dekke inn alt dette i 2014, men det klarte man ikke. Nå er det tatt nye grep. Det er vedtatt innsparinger som i 2015 skal gi en effekt på 75,2 millioner kroner. Lykkes man med dette, kan kommunen være ute av Robek-lista allerede til neste år.

Med under to måneder igjen til kommunevalget, er det åpenbart at politikerne vil plassere ansvaret på motparten. Dagfinn Ripnes som var ordfører fra 1997 til 2007, mener årsaken er det han kaller Arbeiderpartiets økonomiske vanstyre i åtte år. Ripnes avsluttet sitt tiårige virke med et 2007-regnskap som førte til at kommunen kom på Robek-lista i 2008. Det tok fire år å komme ut av den. Ripnes sørget også for å øke eiendomsskatten, en skatt Høyre gikk til valg på å redusere og på sikt avvikle.

Nåværende ordfører Line Hoem forsøker seg på samme vri som Ripnes. Hun skylder på dagens regjering som ikke kompenserer for skattesvikt. Slik er ikke virkeligheten ifølge Kristiansund kommune selv. Da bystyret behandlet økonomirapporten for årets fire første måneder på sitt junimøte, var beskjeden at skatteinntektene inklusive rammetilskudd og inntektsutjevning, vil bli 1,6 millioner mer enn budsjettert.

Når det gjelder økonomisk edruelighet er det dessverre lite som skiller Høyre og Arbeiderpartiet. Ingen av disse har maktet å gi Kristiansund kommune en solid økonomi, selv om de har styrt i gode tider. Men Ap kan ikke løpe fra sitt ansvar, slik Ripnes ikke kan løpe fra sitt ansvar de årene da han var ordfører.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags