Ukrainas nasjonalforsamling avsatte Viktor Janukovitsj bare et døgn etter at opposisjonen og presidenten hadde underskrevet en avtale for å få slutt på uroen i landet. Men de som kjempet i Kievs gater ville det imidlertid annerledes, og tok kontroll over presidentkontoret og flere departementer. Janukovitsj flyktet fra hovedstaden til byen Kharkiv. Han anklaget opposisjonen for å gjøre statskupp.

Janukovitsj talte til døve ører. Hans dager som Ukrainas leder var definitivt talte. Ingen var villige til å støtte ham. Politiet varslet at de stiller seg på opposisjonens side. Og hæren hadde ingen planer om å delta i stridighetene.

Utgangspunktet for opprøret mot Janukovitsj var spørsmålet om Ukraina skal knytte seg nærmere til EU eller velge Russland som samarbeidspartner. Presidenten vinglet lenge i denne saken inntil han i slutten av november avviste en avtale med EU til fordel for Russland. De siste dagenes kamper på Uavhengighetsplassen i Kiev har ikke handlet mye om dette. Der var hovedoppgaven å styrte den upopulære presidenten.

Opposisjonens ubestridte leder, Julia Timosjenko, ble lørdag satt fri etter to og et halvt års fengselsopphold. Noen timer etter talte hun hundre tusen tilhengere på plassen som hadde vært arena for de siste dagenes blodige kamper og der mange liv hadde gått tapt. I sitt korte budskap benyttet hun anledningen til igjen å sette europaspørsmålet fremst på dagsordenen. Trolig vil det prege den politiske debatten i månedene fram til valget 25. mai.

Kombinert med Julia Timosjenkos sterke utstråling og velgertekke, er hun allerede nå en klar favoritt til å overta makten i landet. Derimot er det mer usikkert om de to andre opposisjonspartiene, Udar under ledelse av bokseren Vitalij Klitsjko og høyrenasjonalistiske Svoboda, vil følge Timosjenkos linje.

Den måten maktskiftet i Ukraina nå skjer på, er dessverre like lite samlende for nasjonen som det demonstrantene i Kievs gater har anklaget Janukovitsj for å være. I Ukraina er det fortsatt mange som foretrekker Russland framfor EU. Det skal være krefter i gang for å dele landet. For dem som blir valgt til å styre Ukraina videre kan det vise seg å bli en krevende utfordring å håndtere.