Høyres dyre reform

Artikkelen er over 6 år gammel

Fra 1. januar 2016 skal alle få mulighet til å velge privat sykehus på det offentliges regning. Det lover Høyre-leder Erna Solberg. Allerede fra kommende årsskifte innføres loven om fritt behandlingsvalg, men den vil i første omgang bare omfatte utvalgte grupper som rus- og psykiatripasienter.

DEL

Den store haken ved Høyres reform er at Erna Solberg ikke kan fortelle hva den vil koste staten. På spørsmål fra Aftenposten kan hun ikke engang gi et anslag. Begrunnelsen er at ingen vet hva volumet blir, men Erna Solberg lover å åpne pengesekken dersom hun blir statsminister etter valget.

- Der hvor det er lang kø, vil helsebudsjettene øke litt mer når du innfører en slik modell, sier Solberg og skynder seg med å legge til at det blir en nettogevinst på andre områder i form av lavere utgifter til sykelønn og uføretrygd. Hun mener det blir for snevert å se snevert på bare helsebudsjettet. Ved å argumentere slik, gir Erna Solberg en lissepasning til Frp-leder Siv Jensen.

- Dette betyr egentlig at handlingsregelen står for fall, sier Jensen og applauderer Høyres helseplan. Det er nye toner fra Frp-lederen, som mener å kunne spore en ny erkjennelse fra Høyre om at en stor investering med en gang kan lønne seg på lang sikt.

Handlingsregelen innebærer at politikerne i snitt bare skal kunne bruke fire prosent av oljefondet. I dårlige tider kan det brukes noe mer, men da må politikerne til gjengjeld holde igjen når det, slik som nå, går godt i landet. Alle stortingspartiene bortsett fra Frp følger handlingsregelen. Utfordringen er å ikke bruke for mye penger, slik at presset mot kronekurs og rente øker. Konkurranseutsatt norsk industri sliter nok som det er.

Høyres helsereform vil fort kunne føre til at private aktører kan skumme fløten ved å ta seg av «enkle» behandlinger, mens de statlige sykehusene blir sittende igjen med de «kompliserte» pasientene på toppen av akuttbehandling, forskning og utdanning. De statlige sykehusene blir dermed svekket. Pengene skal jo tas av den samme sekken.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) vender ikke overraskende tommelen ned. Mer interessant er det at Venstre-leder Trine Skei Grande er skeptisk.

Det er oppsiktsvekkende at Høyre ikke har noen prislapp på reformen, og det er bekymringsfullt at handlingsregelen er satt under press. Den dyre helseformen kommer på toppen av samferdselsløfter hvor det jukses med handlingsregelen gjennom å kjøpe vei på avbetaling.

Samlet vil dette føre til uansvarlig press i norsk økonomi. Hvordan dette så skal kunne kombineres med skattelettelser på minst 25 milliarder kroner, er uforståelig. Hvor skal det kuttes? Erna Solberg må forklare hvordan det er mulig å sette to streker under svaret.

Artikkeltags