Gå til sidens hovedinnhold

Lars Georg Grønseth

Minneord

Lars Georg Grønseth ble stedt til hvile fra Nordlandet kirke 25. februar. Sørgehøytideligheten ble innledet ved at organisten spilte “Gabriels oboe”. Deretter sang forsamlingen “Blott en dag” sammen. Minnetalen ble holdt av prest Tormod Sikkeland. Han fortalte blant annet at Lars ble født i 1933 i Surnadal. Foreldrene var Pauline og Anders. Han vokste opp på Surnadalsøra sammen med en eldre søster Randi, og lillebror Edvard som døde som liten gutt. Senere kom det to brødre, Einar og Ivar. Lars gikk på Høgtun Folkehøgskole, det betydde mye for ham og han fikk gode vennskap der.

Lars møtte Signy fra Bæverdalen. Han kjørte med motorsykkel over fjellet til gården Holten. De giftet seg på gården der i 1956. Sønnen Anders ble født i 1957.

Lars var med far sin på sandfrakting med båt. De fraktet mye sand fra Surnadal til Kristiansund og hele Nordmøre. Det var også denne båten familien flyttet med da de flyttet til Kristiansund i 1960. Familien ble boende i Grendalsgate sammen med Lars sine foreldre. Oddbjørn ble født her i 1962. Så flyttet de til Schjetnansgate i Vågen, fortsatt sammen med Lars sine foreldre. Sissel ble født her i 1968.

Lars fikk seg arbeide på Bilbo på Bjerkestrand, senere Kristiansund og Frei Billag, der han arbeide både på verkstedet med lakkering og reparasjon og kjørte buss.

I tillegg gikk han også med avis og var med på sesongarbeid med fiskarbeid og kjørte kullkrana for å spe på økonomien. Han reparerte også biler for folk.

På begynnelsen av 70-tallet bygde de hytte på hjemplassen til Signy. Den bygde han selv sammen med barna, og de lærte mye håndverksarbeid av ham.

I 1978 flyttet de inn i et nytt hus som ble bygd på en tomt som var skilt ut i hagen. Fortsatt var foreldrene hans med. Så begynte han som vaktmester på Helsehuset. Der var han helt til han ble pensjonist, og han gikk helt og fullt opp i dette arbeidet.

I 1997 solgte de huset og kjøpte leilighet i Nerandsdalen for å ha det litt lettere. Men de tilbrakte også mye tid på hytta der de fikk fred og ro. De hadde ofte med seg både barn og barnebarn dit. Lars var en snill, omsorgsfull og hjelpsom mann. Han var opptatt av at alle omkring ham hadde det bra. Han likte at alt var ryddig og ordentlig.

Signy fikk kreft, og døde i 2011. Det var en vanskelig periode for ham. Lars fikk etter hvert en demensdiagnose. Senere fikk han en omsorgsleilighet på Barmannhaugen, og hadde det bra der en periode. Han var innom Storhaugen, så Kringsjå og til slutt Bergan etter hvert som pleiebehovet økte. Han fant en ro der på slutten og hadde det godt den siste tiden. Lars sovnet fredfullt inn på Bergan 10.februar, nær 88 år gammel.

Sissel, Lars sin datter holdt så en fin minnetale. Hun fortalte at Lars var den som viste omsorg, som var snill og hjelpsom og empatisk. Han var aldri redd for å ta i et tak og lærte bort det han kunne. Lars kunne snakke med alle, også om personlige ting, og han var god til å fortelle historier. Sissel ønsket å takke ham for at han alltid har stilt opp, og for den omsorgen han har vist barna og familien.

Barnebarnet Inga Marthe leste deretter opp diktet “Å være i live” av H. Moren Vesaas. Hun mintes en bestefar i kjeledress som hadde alt en trengte og som kunne fikse alt. Han stilte opp og kjørte og hentet. Overnattet de sto alltid frokosten klar om morgenen. Hun ønsket å takke for alle gode minner.

Lars sin bror Ivar ønsket så å ta farvel med en kjær storebror som alltid hjalp til og hadde et åpent hjem der de alltid var velkomne. Lars viste stor interesse for sine onkelbarn. Lars kunne alt om bil- og båtmotorer, og han hjalp gjerne til når det trengtes. Han stilte alltid opp for andre.

Etter disse ordene ble de vakre blomsterhilsenene lest opp. Datteren Sissel, sønnene Anders og Oddbjørn, og Lars sine barnebarn la hver sin rose på båren. Forsamlingen fikk så høre Kurt Nilsen synge “Gje meg handa di, ven” spilt på cd. Prest Sikkeland holdt så andakt og jordpåkastelse. Deretter sang de sørgende “O bli hos meg” sammen. “Amazing Grace” med Mahalia Jackson ble spilt på cd. “Air” av Bach, spilt av organist avsluttet seremonien.

Kistedekorasjon fra Anders og Gry, Oddbjørn og Tone, Sissel og Bjørn. Blomsterhjerte fra Inga Marthe og Marcus, Ane Marja og Frank, Johanne og Kristoffer, Solveig og Alexander, Lars, Victor, Alva, Gaute, Mees, Tilje, Live, Ella, Fride. Krans fra Ivar og Annfrid med familie, Einar og Mary Åse med familie. Bårestykke fra Aud og Edvard, Bente og Halstein, Wenche og Pål med familier. Bårestykke fra Johannes og Ann Bente, Linda, Ola, Bjørn og Sigrid med familie. Bårebukett fra Sondre, Malin, Linnea, Anette, Thia og Aleksander.

Familien ønsket å gi en minnegave til Bergan sykehjem avdeling Nordholmen.

Fred over Lars Georg Grønseth.

Kommentarer til denne saken