Gå til sidens hovedinnhold

Lanserer læreportal for å forebygge vold og overgrep mot barn

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er viktig at de som møter barn og unge hver dag, og kjenner dem, blir med på en innsats for at alle barn og unge skal få nødvendig kunnskap, sier divisjonsdirektør for tjenester i Bufdir, Kjetil Ostling i en pressemelding.

Over 20 prosent av ungdom har vært utsatt for fysisk vold fra foreldrene sine i oppveksten. 15 prosent oppgir å ha vært utsatt for en eller flere former for seksuelle overgrep før fylte 18 år, enten av voksne eller av andre barn og unge. 28 prosent av barn og unge har opplevd at noen har vært slemme eller mobbet dem på nett, spill eller mobil, skriver Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i en pressemelding.

De har nå lansert en ny læringsressurs, «Jeg vet», for skoler og barnehager som skal forebygge vold, overgrep og mobbing, via å gi barn økt kunnskap om temaene. Informasjonen er alderstilpasset og læringsopplegget gjennomføres via internett.

Inntil nå har det ifølge Bufdir ikke eksistert et nasjonalt og kvalitetssikret læringsopplegg som er tilrettelagt for hele utdanningsløpet fra barnehage til russetid.

Tilrettelagt for lærere

– Informasjonen barn og unge får i dag om grensesetting, rettigheter og hvor de kan få hjelp, er for tilfeldig. Med «Jeg vet» legger vi til rette for at det skal bli enkelt for barnehager og skoler å gi dem denne informasjonen, sier Kjetil Ostling, som er divisjonsdirektør for tjenester i Bufdir i pressemeldingen.

«Jeg vet» er tilrettelagt for at lærere og barnehagelærere gjennomfører samtalestunder og opplæring. Forsking viser også at barn trenger å få informasjonen gjentatt. I Jeg Vet legges det opp til at man setter av to timer til opplæringen i halvåret.

– Det er viktig at de som møter barn og unge hver dag, og kjenner dem, blir med på en innsats for at alle barn og unge skal få nødvendig kunnskap. Vi kan ikke pålegge noen å bruke «Jeg vet», men vi oppfordrer alle kommuner, skoler og barnehager sterkt til å bruke opplæringsressursen. Dette er et viktig bidrag til forebygging og livsmestring, og til å oppfylle forpliktelser i Barnekonvensjonen, sier Ostling.

Prosjektet er et av initiativene fra regjeringens tiltaksplan «En god barndom varer livet ut» (2014 – 2017), som skal bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og unge.

Kommentarer til denne saken