Langløpet gikk rundt omkring på Hitra. Seierskampen gikk uten landslagsstjerner som Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes, som ikke fulgte med da en kvartett stakk av gårde midtveis i rennet.

Mot slutten var Mattis Stenhagen og Morten Eide Pedersen de første til å slippe tetgruppen, mens Sivert Wiig gjorde det da Novak satte inn vinnerstøtet med tre-fire kilometer igjen. Novak vant med 7,2 sekunders margin.

Valnes rullet inn til 7.-plassen og endte 44,5 sekunder bak vinnertiden. Landslagskamerat Klæbo ble nummer 25, slått med 1.02,1 minutter.

Torsdagens distanse gikk i friskt ruskevær, og underveis var det også et kraftig regnskyll.

Fredag fortsetter Toppidrettsveka med motbakkeløp og sprint i Aure på Nordmøre. Det hele avsluttes i Orkdal lørdag med skiathlon.

Petter Northug stilte også til start torsdag. Den pensjonerte skikongen var langt bak en topplassering.

Øyre Slind best

Ingen kunne gjøre noe med Astrid Øyre Slind på 55-kilometeren i Toppidrettsvekas åpningsrenn. Marit Bjørgen spurtet inn til pallplass.

Torsdag kveld gikk startskuddet for langløpet i Toppidrettsveka. Allerede etter 27 av de 55 kilometerne var det ingen tvil om at seieren sto mellom Astrid Øyre Slind og Hedda Østberg Amundsen.

De to duellantene fulgte hverandre helt til det gjensto snaut ti kilometer, men da sa Slind takk og farvel til Amundsen. De siste kilometerne ble en parademarsj.

– For meg betyr det mye. Jeg har vært ute en sesong og hatt det litt jævlig. Det er skikkelig deilig å kjenne at jeg er tilbake i gamet, sa Slind til NRK etter løpet.

– Nå kjennes det ut som jeg har vunnet VM, det er så deilig, fortsatte hun.

Amundsen rullet inn til andreplass, hele 2.21 minutter bak vinneren.

Skidronningen Marit Bjørgen måtte tidlig slippe, men jobbet seg sakte, men sikkert tilbake. Kampen om den siste pallplassen ble en spurtduell med Emilie Fleten, og der ble trønderveteranen Bjørgen for sterk. De to endte 3.45 bak Slind.

– Jeg har en dieselmotor, og trenger litt tid på å komme i gang, sa en blid Bjørgen etterpå.

– Jeg har lyst til å kjempe om pallen, så får vi se om jeg er litt for offensiv, utdypet hun om målene for den kommende langløpssesongen.