Det sa Hildur Hestnes, rådgiver næring i Heim kommune. Hun syntes også det var artig å få høre om Kroknes laksevorpe, og få se filmen fra vorpen.

Hildur Hestnes var en av de ti fra Heim og to fra Kristiansund, som gikk om bord i en RIB-båt, for å bli kjørt til Smøla en lørdag i slutten av juni.

Som for mange av de tolv, var det første gang hun var med en slik båt.

– Jeg trodde det var mye verre å være med en RIB, men det var bare artig, sier hun og ler, etter å ha kommet tilbake til Hendset, etter ferden.

Nekton

Turen var kommet i stand etter et samarbeid mellom Kroknes laksevorpe, ved Einar Oterholm og Olav Wågsand, og Nekton.

Litt vind og bølger var det, især over Edøyfjorden. Med 600 hestekrefter fordelt på to motorer, og i 44 knops fart ble det litt opp og ned over bølgetoppene, men det gikk bra med alle om bord.

20 minutter tok turen fra Hendset, ut Imarsundet, over Edøyfjorden og til Edøya.

Vel inne på Gurisentret, der visningssenteret til Nekton ligger, fikk deltakerne på turen høre hva Christian Wikan, daglig leder i Nekton hadde å fortelle om firmaet.

Kort fortalt så startet Nekton med ål-oppdrett i 1996 fram til 2003, og fra 2000 til 2005 drev de med torskeoppdrett. Smoltproduksjon startet de opp med i 1999, og med produksjon i lukkede systemer fra 2013. I 2016 begynte de også med matfiskproduksjon, samme året som de startet rederi.

Nekton Havbruk AS har rundt 70 ansatte som hver dag jobber med alt fra rogn til laks med spesielt høy kvalitet.

Delegasjonen fra Heim fikk en meget grei orientering av Wikan om laksens livssyklus, fra rogn til slakteferdig laks, og om den omfattende virksomheten til Nekton.

Visningssenteret som de driver, tar imot skoleklasser fra distriktene rundt. Det er også mange andre interesserte fra både inn- og utland som har vært på besøk.

Merdene

Siden det var laks som var i fokus, skulle Einar Oterholm ta over og fortelle om Kroknes laksevorpe, etter at Wikan var ferdig.

Men først fikk delegasjonen servert en lunsj fra oppevsmøla.no, kalt Ureist, en mateske med ferske lokale råvarer som pålegg fra forskjellige produsenter på Smøla, for å legge på brødskivene. For øvrig spandert av Kroknes laksevorpe.

Så tok Oterholm ordet, og fortalte om Kroknes laksevorpe som er den vorpa med lengst sammenhengende fangsttid i Norge, helt fra 1400-tallet og fram til i dag.

Oterholm fortalte om hvordan en slik vorpe «virker», og litt om eierskapet opp gjennom årene, fram til i dag. Han viste også en film som ble vist på NRK i 1977, der det til slutt ble fangst. Et artig gjensyn med de to, Arnt Otnes og Ole Wågsand, som da passet vorpen.

Men delegasjonen måtte også ut for å se laksen i sitt rette element, så det ble en tur ut til en av merdene til Nekton.

Der så det ut til laksen trivdes, blant en del rognkjeks, for den hoppet og viste seg fram for delegasjonen som var på visningstur for å få et innblikk i hva laksen, Nekton og de andre aktørene innen marine næring på Smøla, har å si for lokalsamfunnet ute i havgapet.