Miljøministeren bekymret for villaksen

Kong Harald sammen med Klima og Miljøminister Vidar Helgesen under konferansen «Villaksen i nord» i Alta onsdag. Ordfører Monica Nielsen (t.v.)

Kong Harald sammen med Klima og Miljøminister Vidar Helgesen under konferansen «Villaksen i nord» i Alta onsdag. Ordfører Monica Nielsen (t.v.) Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bare en av fem laksebestander her i landet er i fullgod tilstand. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) betegner det som nedslående, og lover tiltak.

DEL

Trusselen som oppdrettslaksen utgjør mot villaksen, er hovedtema på en konferanse i Alta denne uka. Verdens fremste lakseforskere, toppolitikere, forvaltning, elveeiere og kong Harald var tirsdag til stede i Alta under konferansen «Villaksen i Nord – med et internasjonalt perspektiv».

Påvirket av oppdrettslaks

For første gang har Vitenskapelig råd for lakseforvaltning vurdert 104 laksebestander etter kvalitetsnormen for villaks, og funnet at 81 av de viktigste laksebestandene ikke når målet om god tilstand. I 68 av bestandene ble det funnet genetisk påvirkning fra oppdrettslaks, melder Miljødirektoratet.

Les også: Dårlig kvalitet i villaksbestander - Toåa og Surna på verstinglista

- Rapporten har gitt oss en bedre kunnskap om statusen. Den er nedslående i den forstand at bare 22 prosent av bestandene er i fullgod tilstand, sier miljøministeren til NTB.

- Den er et godt utgangspunkt for å sette inn treffsikre tiltak, og det er Miljødirektoratet nå bedt om å gjøre. De skal utarbeide en tiltaksplan, fortsetter Helgesen.

Hva som skal gjøres, og hva som eventuelt kommer av penger, blir først klart når direktoratet har kommet med forslag, understreker han.

Venstre krever løsning

I et innlegg under konferansen i Alta krevde Venstre-leder Trine Skei Grande at klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen, fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og oppdrettsnæringen finner en løsning for lakselusproblematikken.

- Villaksen er selve genbanken til oppdrett, så de ødelegger egen næring. Eneste måte for vekst er gjennom å løse disse problemene. Staten kan hovedsakelig bidra med forskningsmidler og løsne litt opp i forvaltningen så sørger næringen for resultater, sier Skei Grande til NTB.

Miljøpartiet de Grønne (MDG) krever også tiltak, men de vil i motsetning til Venstre også ha slutt på veksten i næringen.

- Oppdrettsindustrien er blitt altfor stor til å få fortsette å pøse medisin, lus, rømt fisk og møkk ut i kystnaturen. Samtidig med de store utfordringene i oppdrettsnæringen, planlegger regjeringen å seksdoble produksjonen. Det er åpenbart ikke bærekraftig, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Regjeringen ønsker vekst

Klima- og miljøminister Helgesen holder fast ved at regjeringen ønsker en vekst i oppdrettsnæringen.

- Det er slik at laks er et klimavennlig og at verden trenger mer av det, sier han.

Et av tiltakene som allerede er satt inn, er et «trafikklys-system», som stanser veksten i områder der det er problemer.

Blant gjestene på seminaret var kong Harald, som har vært både laksefisker og engasjert i miljøvern mesteparten av livet. Bekymringen for villaksens framtid er stor i begge miljøene.

Ofte nøyer de kongelige seg med å kaste glans over åpninger og velkomsttaler på ulike arrangement, men her ville kongen være til stede under hele første dag av konferansen, opplyser Slottet.

Artikkeltags