Du har kanskje sett dem på tk.no eller på vår Instagram-konto eller Facebook-side de siste par ukene.

I Tidens Kravs Barneshow presenterer TK lokale nyheter av barn for barn. Barna lager korte videoinnslag med noen av ukas viktigste saker, og de intervjuer folk på gata i Kristiansund om aktuelle tema. Produksjonen er et samarbeid med filmselskapet LD Studio.

– Mange jeg kjenner har kommentert at de har sett meg på tk.no, så folk følger med, sier Alex Valentin Strand Kjøl (12), som har fått prøve seg som nyhetsoppleser og utegående reporter på oppdrag for lokalavisen.

Det er Saya Zahawi, studioleder i LD Studio i Kristiansund, som står bak produksjon og idé. Inspirasjonen til prosjektet fikk hun da hun jobbet som lærer på Allanengen skole.

– Skolebarna ser på NRKs Supernytt hver lunsj. Men der får de jo ikke lokale nyheter. Så jeg tenkte at de kan få prøve seg foran kamera selv, og formidle nyhetene til andre barn. Det var forfriskende at Tidens Krav tente på ideen så snart jeg tok kontakt, sier Zahawi.

Vil nå unge lesere

– Dette er et et ekstra tilskudd til unge lesere. Vi synes det er viktig å kunne nå barn og unge på deres premisser. Det er viktig at de lærer seg å bruke lokalmedia og forstå gleden og nytten av det, sier sjefredaktør Ole Knut Alnæs i Tidens Krav.

– Både nyhetene for barn og meninger fra folk flest er videoinnslag vi ikke hadde laget selv. Derfor er det veldig gledelig at LD Studio har tatt på seg dette oppdraget, fortsetter Alnæs.

Barna er selv med i utvelgelsen av hvilke nyhetssaker som presenteres og hva de vil spørre folk om. Ett av temaene som kristiansundere på gata har blitt spurt om, er hvordan de vil ta imot ukrainske flyktninger (se videoen).

Kristiansund kommune ønsker å ta imot 150 ukrainske flyktninger. Tidens Krav har tatt en prat med folk på gata om hva de mener kommunen og lokalsamfunnet bør gjøre for å ta imot flyktningene på best mulig måte.

– Krigen i Ukraina er en viktig sak som barn burde høre om, sier Hedda Josefine Kjønnø Hoem (13).

Hun forteller at det ikke er mange barn på hennes alder som leser Tidens Krav, og hun mener de gjør en viktig jobb med å presentere nyhetene på en måte som barna forstår.

Moro og alvor

Ifølge Saya Zahawi er det avgjørende at ikke prosjektet blir så barnslig at ikke barna tas på alvor.

Men:

– Selv om noen av temaene er alvorlige, så har vi det veldig artig sammen, sier hun.

Før opptakene bruker de lek til å varme opp både kropp og stemme, og barna lærer i tillegg teknikker for stemmebruk og for å pugge hva de skal si.

Prosjektet er også inspirerende for deltakerne. Den lille smakebiten på journalistlivet har gitt Hedda (13) noen ideer for framtiden.

– Det er artig å være reporter, og det er noe jeg kanskje kunne tenke meg å gjøre mer av når jeg blir eldre, sier hun.

Under kan du se Hedda presentere nyheter om Campus Kristiansund og den videregående skolen sammen med Solveig Ravnum Aspen. Dersom flere ønsker å prøve seg som nyhetsopplesere og reportere, oppfordrer studioleder Saya Zahawi til å ta kontakt med LD Studio.

Campus og videregående. Solveig og Hedda presenterer to av ukas nyheter på tk.no.