La fagfolk styre sykehusene

Styreleder i Helse Møre og Romsdal, Ingve Theodorsen (til venstre), vil vurdere sammenslåing av fødeavdelingene i Nordmøre og Romsdal uavhengig av hva Stortinget måtte mene. Det er han pålagt å gjøre, skriver Terje Sundsbø.

Styreleder i Helse Møre og Romsdal, Ingve Theodorsen (til venstre), vil vurdere sammenslåing av fødeavdelingene i Nordmøre og Romsdal uavhengig av hva Stortinget måtte mene. Det er han pålagt å gjøre, skriver Terje Sundsbø.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Styreleder i Helse Møre og Romsdal, Ingve Theodorsen, vil vurdere sammenslåing av fødeavdelingene i Nordmøre og Romsdal uavhengig av hva Stortinget måtte mene. Han er nemlig pålagt å gjøre dette, fordi helseforetakene har et selvstendig ansvar, noe helseminister Bent Høie (H) minnet Stortinget om da saken ble diskutert.

Stortinget har satt de økonomiske rammene som helseforetakene må forholde seg til. Da er det kunnskapsløst av Kjersti Toppe (Sp), som ikke voterte i saken, å opplyse at styrelederen kan be Stortinget bevilge mer penger om det trengs. Hun burde være kjent med at HMR har satt i gang kraftige innsparingstiltak på grunn av store driftsunderskudd over flere år. Hun burde også være kjent med at kostnaden med å opprettholde egen fødeavdeling i Kristiansund for pasientene på Nordmøre, etter at fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal er satt i drift, er estimert til om lag 40 mill. pr. år, og at økonomidirektøren i HMR betimelig påpeker at da må andre tilbud prioriteres ned tilsvarende.

Ber Høie instruere Helse Møre og Romsdal om fødeavdelingen

Stortinget sa ja til å beholde føden fram til SNR, men nei til å bevare den etterpå

Helseforetakene har ikke bare ansvar for å drive innenfor de økonomiske rammene som er gitt, de må også sikre forsvarlig drift med det personell som er tilgjengelig. Kjersti Toppe bør vite at det i flere år har vært nødvendig å slå sammen fødeavdelingene i Kristiansund og Molde for å kunne avvikle ferie. Å bygge opp fagmiljøene fordrer at det er fagpersonell tilstede. Da hjelper det lite at ROS-analysen anbefaler å bygge opp fagmiljøene begge plasser når det knapt er mulig på ett av stedene.

Denne saken er kroneksemplet på hvorfor helseforetaksmodellen er nødvendig. Den sikrer at sykehuspolitikken styres etter faglige kriterier, og ikke av opportunistiske politikere uten regjeringsansvar som er mer bekymret for eget parti enn for pasientene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken