Gå til sidens hovedinnhold

Kunstkomiteen til Kristiansund kommunes ubegripelige vedtak til plassering av Fontenegutten

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vedtaket og dokumentet det er skrevet på, bør snarlig fysisk gravlegges, gjerne ved Kirkelandet kapell/ krematorium.

Både undertegnede og mange av byens innbyggere fikk kaffen i vrangstrupen da de åpnet TK på onsdag og kunne lese at kommunens kunstkomité hadde bestemt seg for å plassere «Fontenegutten» ved Kirkelandet kapell /krematorium.

En statue til besvær

Ikke rette element

Det første jeg reagerte på, var TKs ingress hvor det står: «Plasseringsvedtak gir håp for å få folkegaven ut i sitt rette element igjen». Kirkelandet kapell/krematorium, er ikke fontens rette element.

Den har aldri stått der, og det er heller ikke en naturlig eller en god plassering av en folkegave. En folkegave bør fortrinnsvis plasseres der hvor majoriteten av byens borgere har mulighet til å besiktige den. Det gjør man ikke når man plasserer den ved Kirkelandet kapell/krematorium.

Fontenen i foajeen i det nye kulturhuset er lite egnet. Jeg har lest at noen ønsker at fontenen skal plasseres i foajéen i det nye kulturhuset. Jeg mener at dette ikke er noen god plassering. Som leseren vil se, er dette en utendørsfontene som er stor i omfang og spruter masse vann. En slik fontene egner seg ikke til å stå innendørs.

Se sak på NRK her

Fritt estimert, basert på bildet, er omkretsen på fontenen cirka åtte meter og en høyde med full sprut på cirka fem til sju meter. Det er vel heller lite sannsynlig at det er tatt høyde for at det skal plasseres en fontene i foajeen. Nå kan det tenkes at de som ønsker fontenen, ønsker at den skal stå der uten å sprute, men da faller hele hensikten med en vannfontene bort.

En folkegave som må synes

Opprinnelig plassering

Fontenen i Nerparken: Dette området var fontenens opprinnelige plassering. I ettertiden har man fått en fontene med Nisen, så da er det ikke sikkert at det er plass til to fontener der. Men en plassering her, vil være OK om man finner plass til den.

Carolines Plass: Denne plassen har vært forsømt av kommunen i flere titalls år. Kanskje er det på tide at kommunen gjør heder og ære på Caroline Knudtzon, byens velgjører og enken etter konsul/ klippfiskkonge Nicolay Knudtzon.

Ved å oppgradere denne plassen med noe annet enn fire «stupetårn» eller hva det nå enn er for noe – og som ingen vet hva skal brukes til, trerampe inn til biblioteket, «Byboks» som ikke er i bruk, og som skjemmer ut området, og dysfunksjonelle benker som ikke egner seg til å sitte på, verken for unge eller gamle, kan man få en «Carolines Plass» som man kan være stolt over og som har en funksjon. I dag er plassen et trist skue.

Nå er det bestemt hvor denne karen skal stå: Dette vil det koste

Carolines plass

Hvorfor egner Carolines Plass seg til plassering av Fontenegutten?

• Området har Infrastrukturen for vann og elektrisitet som gjør at kostnaden blir betydelig mindre enn hva den vil bli dersom den plasseres ved kapellet/ krematoriet

• Biblioteket har en arkitektur som vil passe godt sammen med fontenen. ( klassisk stil)

• Mange eldre bruker biblioteket, så det vil være fint om denne gruppen kan få et « rekreasjonsområde» etter besøket.

• Stedet vil også egne seg for barnehagebarn og skoleelever som skal til, eller har vært på biblioteket.

• Man reduserer faren for hærverk når den plasseres der folk ferdes mer eller mindre hele døgnet.

«Fontenegutten» på Carolines plass?

Forslag til løsning

Kan kommunen for eksempel engasjere noen av byens arkitekter, som for eksempel Nils Fiske. Han har i en årrekke hatt store oppdrag rundt om i Norge, blant annet Knudtzonlunden på Frei i samarbeid med SpareBank1 Nordvest. Han er anerkjent som en svært dyktig arkitekt. Nils Fiske kjenner byens DNA/historie godt. Dette er en fordel når man skal utvikle et klassisk område, som område som skal ha et historisk preg over seg.

Noen ideer:

• Kan for eksempel kommunen gi ham i oppdrag å komme med et forslag til hvordan Carolines plass kan gjøres til et flott område med Fontenegutten plassert midt på plassen?

• Kan man «ramme inn området med råkoppstein?

• Plassere tidsriktige benker og bord som er funksjonelle og gode å sitte på.

• Plassere mindre busker og blomster.

• Steinheller/stier til benkene.

• Belysning i gammel stil.

Nå skal jeg være forsiktig med å låse fast en arkitekt til mine ideer. Hensikten min er at leseren kanskje i større grad vil forstå at Carolines plass kan utnyttes til noe mer enn å plassere noen «stupetårn» der.

Kunstkomiteen

Jeg tror ellers det vil styrke kunstkomiteen dersom den får en jevnere fordeling av kjønn (i dag er det fem kvinner og en mann). Flere av medlemmene, blant annet komiteens leder, har ingen tilknytning til byen. Jeg mener det vil være en fordel om man får inn medlemmer som i større grad har byens DNA i seg. Komiteens medlemmer bør kjenne byen godt. I tillegg bør man ha en god estetisk vurderingsevne. Komiteens plassering av Fontenegutten mener jeg vitner om en mindre god vurderingsevne av det estetiske.

Jeg mener at kunstkomiteen har mislyktes med sitt oppdrag. Forslaget til komiteen bør skrinlegges og ansvaret bør overlates til kommunalteknikk og parkvesenet.

Kommentarer til denne saken