Gå til sidens hovedinnhold

Kulturnæringen skal ikke ha særbehandling

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kulturnæringen er viktig, og mange av oss savner kulturopplevelser, men Frp er opptatt av likebehandling: Kulturnæringen bør ikke favoriseres over andre.

Ragnhild Helseth (Venstre) skriver i et innlegg at kulturlivets «økologi» taler for at kulturnæringen bør ha særordninger. Jeg kunne ikke vært mer uenig. Kulturnæringen gir, i likhet med andre næringer, ringvirkninger og fungerer som små og store motorer i lokalsamfunn. Det taler for likebehandling, ikke særbehandling. Etter ett år med pandemi ligger eksempelvis mange forretninger, hoteller, restauranter, barer og reiselivsnæringen med brukket rygg. Disse får dekket deler av uunngåelig faste utgifter, mens kulturen får dekket inntektstap. Det er urettferdig, hvorfor mener Venstre at kulturnæringen skal favoriseres?

Det er forståelig at Venstre finner det ubehagelig at Frp setter et kritisk søkelys på hvordan partiet har valgt å favorisere kulturnæringen. For mens artister, kunstnere og festivaler melker ut millioner av statlige kroner, sitter andre bransjer igjen med smuler.

Les også

Kulturlivets støtte(r)

Les også

En halv million mer i støtte til Operaen

Les også

Flytter konsert for å ta inn flere publikummere

Les også

Nå er det klart: – Denne lettelsen var nok myntet på kulturbransjen

Les også

Regjeringen letter på tiltakene: – Det er ikke en tidlig aprilspøk?

Samtidig som norskeide selskaper er ved å gå konkurs, mottok det utenlandske selskapet Tons of Rock over 30 millioner kroner i støtte. I 2019 hadde dette amerikanske selskapet litt over 3 millioner kroner i overskudd. I 2020 gikk selskapet over 30 millioner kroner i pluss takket være koronaspons som Venstre applauderer. Det er grotesk.

I motsetning til Venstre ønsker Frp å se alle næringer som sliter under pandemien. Vi er uenig i at kultur skal få spesialordninger og få dekket inntektstap, mens andre får dekket deler av faste uunngåelige utgifter. Bortfallet av inntekter er et problem for alle som er rammet av pandemien, det er jo inntektene man lever av. Det finnes egne støtteordninger for selvstendig næringsdrivende og freelancere, slik også Helseth påpeker at mange av dem som jobber i næringen organiserer seg som. Koronapandemien har rammet mange næringer. Derfor er det viktig med likebehandling og rettferdighet.

Kommentarer til denne saken