Kulturminnedagene i helga – dette skjer i Kristiansund

DEL

Denne helgen går startskuddet for årets kulturminnedager med fokus på klima, miljø og bærekraft. Temaet for årets kulturminnedager er «Lære, bruke, bære» og vil markeres med en rekke spennende arrangement over hele landet i form av omvisninger, vandreturer, familiearrangementer, foredrag, håndverksverksteder, utstillinger og konserter. Det skriver Norges Kulturvernforbund i en pressemelding.

Årets kulturminnedager vil som alt annet i samfunnet også være preget av den pågående korona-situasjonen. Vanligvis foregår kulturminnedagene over en periode på ni dager i september, men i år vil det arrangeres kulturminnedager utover hele høsten. Dette er gjort for at de lokale arrangørene kan planlegge og tilrettelegge sine arrangement på en god og trygg måte.

I Kristiansund er det satt opp tre arrangementer fordelt på 5.-7. september. Det starter med åpning av en ny stor utstilling, «Se Torsken!», på Norsk Klippfiskmusem på Milnbrygga på Hjelkremkaia. Dag to fortsetter med Karin Ormbostad og Odd Williamsen på Almkårstua. De vil fortelle om røykovnstua fra 1816, fyringa, hverdagsliv på 1800-tallet, husflidsaktiviteter og lignende.

Under det siste arrangementet vil Nordmøre museums forskningsleder Odd W Williamsen fortelle om Eidsvollsmennene John Moses og Wilhelm F K Christie, som vokste opp sammen i Vågen i Kristiansund. Moses var klippfiskeksportør og kjempet for fri handel, Christie var embetsmann og diplomat. Dette foregår på Christiegården.

– Imponert og overrasket

I år kan man få med seg over 100 spennende arrangement i regi av lokale husflidslag, historielag, turgrupper, venneforeninger, museum og bibliotek. Mange av disse arrangementene vil foregå i den opprinnelige kulturminnedagsuken 5. – 13. september.

Mange av årets arrangementer har innført begrensinger og påmelding i forkant.

– Til tross for pandemiutbruddet er vi imponert og overrasket over hvor mange som også i år har ønsket å bidra med et lokalt kulturminnedagsarrangement. Vi har inntrykk av at arrangørene har hatt et sterkt fokus på smittevernhensyn slik at publikum kan være med på feiringen av vår fantastiske kulturarv på en trygg måte sier generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne

«Selv om vi har stor forståelse for at enkelte arrangører har valgt å utsette eller avlyse årets kulturminnedager så er det flere som har fått på plass et imponerende program for årets dager. Vi ser frem til mange flotte og spennende arrangement i blant annet Moss, Rendalen, Saltdal, Narvik, Porsanger og flere andre steder rundt omkring i hele landet.» avslutter Skjetne.

Kulturminnedagene er en del av «European Heritage Days», et samarbeid mellom Europarådet og EU-kommisjonen, og er et av Europas største årlige kulturarrangement. I løpet av høsten vil den europeiske kulturarven feires med cirka 70 000 arrangement i over 50 land og med mer enn 30 millioner besøkende.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken