Bok om Veiholmen

Kurt Sivertsen har skrevet bok om hva som skjedde da Veiholmen fikk fastlandsforbindelse.

Kurt Sivertsen har skrevet bok om hva som skjedde da Veiholmen fikk fastlandsforbindelse.

Da Veiholmen fikk fastlandsforbindelse med resten av Smøla på 70-tallet, skjedde det store forandringer i nærings- og kulturlivet. Nå er mange av historiene samlet i en ny bok, som lanseres 1. juni.

DEL

Det mest markante tidsskillet i Veiholmens historie er da fastlandsforbindelsen kom, den 16. desember 1977.

Etter hundrevis av år på omflødde holmer, helt avhengig av båt for å komme til eller fra, fikk 500 innbyggere ytterst i havgapet fast veiforbindelse til omverdenen.

I slike brytninger oppstår det ikke bare historie, men også morsomme historier og kuriøse anekdoter. Hva har egentlig skjedd med det største fiskeværet i Sør-Norge i de vel 40 årene etterpå? Svaret på disse spørsmålene kunne bli en spennende bok, mente Denny Martinsen. Han fikk med seg en gruppe veiværinger på prosjektet, og engasjerte den tidligere journalisten Kurt Sivertsen til å skrive boka.

Dette opplyser initiativtaker og forfatter i en pressemelding.

Boka er på 208 sider, rikt illustrert med nærmere 150 bilder.

– Her kan du lese om enorme endringer i nærings- og kulturlivet, sammen med mer kuriøse historier, skriver de i pressemeldingen, og gir noen få smakebiter fra boka.

Traktor med engelsk bruksanvisning

Historien om hvordan veien førte til bildilla og optimisme, og flikk utflyttede veiværinger til å flytte tilbake. En historie om da Veiholmen samvirkelag som ble Oscar Syltes beste kunde på Nordmøre, om Veiholmens eneste bonde, som kjøpte traktor på samvirkelaget, med engelsk bruksanvisning som eneste kjøreopplæring.

Man får også vite litt om opphavet til navn som Jettevilla, Latræva og Femminuttplana.

Og om nye fenomener som Moloen art challenge, Lille Skaugum og Latræva open.

Artikkeltags