– Dette er blitt mitt mest rocka album

Per Aarsund har nylig utgitt sitt tredje album, «Stormkast», det første av i alt fire album som skal utgis i perioden 2018 til 2021.

Per Aarsund har nylig utgitt sitt tredje album, «Stormkast», det første av i alt fire album som skal utgis i perioden 2018 til 2021. Foto:

Ikke så rart kanskje, når visesanger Per Aarsund har fått med seg Skjalg Raaen, Øystein Sandbukt og Tommy Haltbakk i studio.

DEL

Byggmester og villsaubonde Per Aarsund er bosatt på den lille, veiløse øya Årsundøya i Tingvoll kommune. Når han ikke er byggmester eller sauebonde og ellers bare pusler rundt på hjemøya, bedriver han tiden med å dyrke sin store lidenskap, nemlig musikk.

Per synger viserock på nordmørsk.

Platedebuterte gjorde 56-åringen i 2005 med singelen «Du Nordmøre/Prinsessa».

Det stoppet ikke der. Som ull på sauen bare vokste det fram mer og mer: Aarsund utga flere singler og EP-er. Så kom albumene «Fri sjel» (2009) og «Pil i hjerte» (2013). Hans låter er blitt spilt på NRK P1, lokalradioen Møre og Romsdal samt i programmer som «Norsktoppen», «Store norske» og «Norsk på norsk».

Du gjettet riktig: Det har vokst igjen. Nå er tredjealbumet «Stormkast» klart - både som fysisk CD og i digital utgave på Spotify og andre strømmetjenester.

Rock, pop og ballader - på nordmørsk

– Dette er blitt mitt mest rocka album. Ikke så rart kanskje, når jeg har vært så heldig å ha med Skjalg Raaen (Sambandet), Øystein Sandbukt og Tommy Haltbakk i studio. Snakk om solid gitarrekke, uttaler Aarsund i en pressemelding.

Multimusikeren Tommy Haltbakk har produsert «Stormkast» heter det i presseskrivet. I tillegg bidrar Hellbillies-ringreven Arne Moslåtten (fløyte), Jo Inge Nes (trommer), Mari Persen (fele), Kyrre Sætran (bass), Sven Ohrvik (flygel), Veslemøy Solberg (sang) og Gjermund Silset (kontrabass).

Alle er kjente og rutinerte folk som har «fargelagt de melodiøse sangene med flott spill og elegante musikalske detaljer».

– Jeg er svært glad for å ha fått med så dyktige folk på den nye plata, forteller Per Aarsund.

På «Stormkast» får publikum høre elleve varierte låter fra låtskriveren, sangeren og gitaristen fra Årsundøya i Tingvoll. Flere har «et rocka uttrykk, men her serveres også flott visepop og ettertenksomme ballader - alt selvsagt sunget på nordmørsk».

Drept av faren

En av de sentrale låtene på det ferske albumet er «Fadime Sahindals song», som Per Aarsund første gang ga ut som singel 24. januar 2017. Dagen etter framførte han sangen i Riksdagshuset i Stockholm under en stor konferanse til minne om Fadime Sahindal, som ble brutalt drept av sin egen far i Uppsala i 2002.

– Fadime-drapet ble et symbol på æreskulturen som rammer mange unge kvinner med innvandrerbakgrunn. Hun ble drept av faren fordi hun fulgte kjærligheten og ble sammen med en svensk-iraner. Farens ønske var at datteren skulle gifte seg med en fetter fra Tyrkia, forteller Per Aarsund.

Den samfunnsengasjerte snekkeren var i 2016 goodwill-ambassadør i Norge for GAPF («Gløm aldri Pela och Fadime»), den svenske organisasjonen som arbeider mot hedersvold.

Dro Elvisgitaristen opp av drømmehatten

1. desember slipper Aarsund en julelåt - «Det kling en tone» - digitalt. Det stopper ikke der. «Stormkast» er nemlig det første av fire album som snekkersauebondemusikeren skal utgi i perioden 2018 - 2021.

Det opplyses om at de fleste sangene allerede er ferdig innspilt og mikset. For ikke å glemme dette: Nylig hadde Per Aarsund besøk i studio av den amerikanske legenden James Burton - Elvis Presleys faste gitarist gjennom mange år. Han spilte inn soloen til låten «Drømmehatten», som dermed blir å høre på en av de kommende platene, en gang mellom 2018 og 2021.

Artikkeltags