Gå til sidens hovedinnhold

Skuespillere tar oppgjør med seksuell trakassering

Artikkelen er over 3 år gammel

Camilla Frey, Nina Woxholtt, Yngvild Støen Grotmol, Sylvia Salvesen og Marit Synnøve Berg er blant skuespillerne som nå tar et oppgjør med seksuell trakassering i norsk teater-, film- og tv-bransje.

I kjølvannet av avsløringene rundt den amerikanske filmmogulen Harvey Weinstein, har tusenvis av kvinner fortalt historier om overgrep under emneknaggen #metoo.

I Sverige har 600 kvinnelige skuespillere signert et opprop om å stoppe seksuell trakassering i deres bransje. I et opprop i Aftenposten fredag følger 487 norske skuespillere opp, under knaggen #stilleforopptak.

Står samlet

Camilla Frey fra Frei er en av de 487 som har skrevet under. Verken hun eller de andre er interessert i å kommentere oppropet nærmere.

– Vi står samlet om oppropet og kommenterer ikke som enkeltpersoner, skriver Frei i en SMS til Tidens Krav.

Blant underskriverne finner vi også Yngvild Støen Grotmol og Marit Synnøve Berg (Lady Arbuthnott) og Nina Woxholtt og Sylvia Salvesen (Fru Guri). Ulrikke Falch, Pia Tjelta og Jenny Skavlan er noen av de andre på lista.

 

Har ulmet lenge

Skuespillerne bak oppropet navngir ingen og vil heller ikke uttale seg utover det de allerede har skrevet i oppropet. Nestleder Anne E. Kokkinn i Norsk Skuespillerforbund er blant dem som har skrevet under.

– Dette har ligget og ulmet lenge. Nå er rommet for å si fra åpnet. Forhåpentligvis fører det til at man kan føle seg trygg både på arbeidsplassen og i sin rolle som skuespiller, sier Kokkinn til Aftenposten.

– Jeg håper produsenter, teatersjefer og andre i maktposisjoner tar tak i dette istedenfor å skyve det under teppet. Oppropet er et ønske om å si fra uten at det blir en heksejakt på enkeltpersoner, sier Kokkinn.

Kommentarer til denne saken