Å finne riktig plass for dette utesplet har satt prosjekt-leder Endre Skar på harde prøvelser siden han sammen med manusforfatter Jørn Skar og Linda Øien i prosjektgruppa startet arbeidet med forprosjektet i 2016.

Spelet var først planlagt på Eldhusøya ved Atlanterhavsveien. Siden ble stedsvalget flyttet til Vevang og til området hvor «Marmor-ormen» er plassert. Her ble verneinteressene for sterke.

– Nå har vi endelig greid å lande i Bud, takket være Bud museum og Fræna kommune, sa Skar på en pressekonferanse på Ergan tirsdag.

– Når prosjektet strandet i de to andre kommunene, skyldtes ikke dette motvilje. Men vi har ikke greid å løfte prosjektet fram på en slik måte at vi har kunnet fremført spelet, sa Skar.

Plass til 300

På Ergan skal det settes opp et amfi med plass til 300 som skal kunne se hva som foregår i et fantastisk landskap på høyden over den beryktede og sagnomsuste Hustadvika.

– Publikum skal se havet. Dette skal bli en helaftens familieforestilling med historisk sus, lovte Skar om Atlanterhavsspelet, som settes opp 2. til 5. august med til sammen seks forestillinger.

Mannen bak Teaterhjelpa i Møre og Romsdal håper at utespelet vil bli samlende for regionen, at det snart blir slutt på fogderistriden.

– Nordmøre og Romsdal har vært i tottene på hverandre i lang tid. Jeg håper at spelet kan være en bidragsyter til kulturelt samhold og engasjement, sa Skar.

Kystkultur

Forestillingen utspiller seg i årene 1843-1848, med temaer som kjærlighet, overlevelse og samhold, krydret med mystikk og eventyr fra havet.

14 roller skal bekles, pluss like mange statister. To-tre av rollene skal spilles av profesjonelle skuespillere. De øvrige skal hentes lokalt. Skar samtaler allerede med Dottenrevyen i Fræna og Sogelaget i Bud om rollelista.

Prosjektgruppa er utvidet med Einar Wikan på Smøla og næringskonsulent Geir Tore Westad i Fræna. Gruppa har en stor jobb foran seg, ikke minst med å skaffe kapital.

– Einar Vikan er en viktig mann for oss i så måte, sa Skar.

Samarbeider

Fem kommuner står bak prosjektet; Aure, Kristiansund, Averøy, Eide og Fræna. Også fylkeskommunen og Teateralliansen, pluss to banker, støtter utespelet økonomisk.

Spelet har et budsjett på 1,8 millioner kroner.