Russen sparket intoleransen på leggen

Surnadalsrussen på grensen - en revy avgangselevene ved Surnadal vidaregåande skole kan si seg godt fornøyd med!

Surnadalsrussen på grensen - en revy avgangselevene ved Surnadal vidaregåande skole kan si seg godt fornøyd med!

Publikum kan se fram til en russerevy i to akter, der den ene overgår den andre.

DEL

Det vil si; etter å ha sett generalprøven sammen med cirka 50 publikummere i Surnadal kulturhus onsdag kveld; det er den andre akten som overgår den første.

For det er en todelt revy de cirka 60 avgangselevene ved Surnadal videregående skole leverer, og som har premiere torsdag og påfølgende forestillinger fredag og lørdag. Den første akten tar stort sett for seg de nære ting; elevenes hverdag på skolen, lærerne, kantinedamen, fraværsregler, travel helsesøster, råning gjennom Essosvingen, men også sykehjemskutt, forbilder for de unge, ansvar for voldtekt samt tittelskriving i Trollheimsporten.

Alt dette og mer til ble framført etter tradisjonell mal og uten de helt store toppene, men vi fikk flere positive overraskelser som ga bud om at det kanskje var enda mer å håpe på etter den tjue minutter (altfor) lange pausen.

Poengtert

Og vi fikk rett.

Etter hvilen senket aktørene skuldrene, oste av mye mer energi og ga oss det ene gode og poengterte innslaget etter det andre. Opplegget var både bevisst og vellykket: første akt med stort sett det noe interne, den andre akt med fokus på det som skjer i den øvrige verden. Og dere som har et veldig nært forhold til de på scenen, vil storkose dere gjennom første akt også.

Men for oss andre ble det mer innholdsrikt etter hvilen. For ute i den store verden skjer det jo til stadighet mye spennende. Blant annet en kommunereform der ordførerne ikke klarer å se grensen under vann, en Donald i fri dressurs, halvnakne divaer (gled dykk, jenter), et bygdebokprosjekt der verken leser eller skriver helt har kontroll på, klimakrise og ikke minst et blikk på nordmenns syn på seg selv, flyktninger og vår egen utvandringshistorie.

Og enda mye mer.

– Unnskyld, gutter ...

Revyen oser av kvalitet, både i framføring og innhold. Det er vakker sang – men dere får ha meg unnskyldt gutter; ikke all sang var like vellykket, men dere beviste gang på gang at man kommer langt med sjarm og scenetekke -, flott dans og skuespillerprestasjoner som ikke står tilbake for noe av det vi har sett i liknende oppsetninger før om årene.

Publikum får møte mange gode aktører. Det blir nesten litt urettferdig å nevne bare noen få. Men vi kommer ikke utenom Søgni Mogstad Strand, som storspiller kommunens Råg Ranes i sketsjen om bygdebøkene i Surnadal.

Ingebrigt Løfaldli har flere roller, og ble på generalprøven bedre for hvert innslag han dukket opp i. Strålende, både som lege og Jens Stoltenberg!

Helsesøster Thea Kvendset var også veldig bra, vi får bare håpe at virkeligheten ikke er så travel i møtet med elever i trøbbel, som det var på scenen i kulturhuset. Mali Trønsdal Bævre er også med på flere innslag, der hun gang på gang overbeviser med strålende skuespill, spesielt som rindalsordfører Ola T. Heggem.

Revysjef Ragnhild Kvendset Skogseth må også nevnes. Vi likte henne aller best i siste innslag før pausen, der hun med paraply og dans synger bra med sangen «E hørre at det søng». Brit Ragnhild Bergheim, Hedda Sæter, Bjørg Solem, Erlend Halset Ulvestad, Svanbjørg R. Sogge og Ivar Waag viser også talent i flere av innslagene.

Det er mye sang, blant annet der trioen Kristine Holte, Synne Solem og Thea Kvendset virkelig drar til i sangen «Bang Bang».

Russen sparker lite, i alle fall er det ingen som skal kvie seg for å komme. Med ett unntak: intolerante nordmenn med fremmedfrykt får passet sitt påskrevet.

Litt lang

Instruktør Gerd Ingrid Kvendset har satt sitt preg på revyen, der flere av innslagene har enkle, men effektive effekter som får fram poengene, for eksempel i sketsjen om nordmenns skepsis til nye landsmenn.

Hvor lang en russerevy bør eller skal være, er det ingen fasit på. Denne var på grensen til å være litt for lang. Noen innslag kunne sikkert ha vært kuttet uten at publikum hadde reagert, men det er som kjent en vanskelig sak å «ta livet av egne babyer" ...

Bandet må nevens med positive fortegn: Vetle Kvande, Bengt Preben Svinvik, Yoonsik Oh, Eirik Klinge og Ivar Waag.

Mer skal vi ikke røpe, dere kan sikre dere billett og selv bedømme 1999-årgangens revy.

Artikkeltags