Kunstnere skal male 36 varianter av fjell

Artikkelen er over 2 år gammel

Det populære turmålet skal foreviges i kunstprosjekt. Publikum bes med på prosessen.

DEL

Årets andre prosjektuke i regi Møre og Romsdal kunstsenter med støtte fra Bildende kunstners hjelpefond, er tildelt kunstnerne Patrik Entian og Aleksi Wildhagen.

De skal fra 24. august til 2. september jobbe med base på Surnadal Billag. I sin prosjektuke vil de to kunstnerne ta utgangspunkt i fjelltoppen Knyken (1.071 meter) som folk i Surnadal har et sterkt forhold til. Lik kunstneren Hokusai sine 36 utsyn mot Mount Fuji, vil Entian og Wildhagen sirkle inn motivet fra ulike hold gjennom maleri og fotografi i løpet av arbeidsuken.

Tilgjengelig

På Kunstsenteret i Molde vil man kunne følge utviklingen i prosjektet via bilder fra dagens prosess. I tillegg vil kunstnerne være tilgjengelig for publikum gjennom en direkte telefonlinje fra Kunstsenteret til stedet de befinner seg til enhver tid, og på den måten oppdatere publikum om hvordan arbeidet utvikler seg og andre ytre og indre påvirkninger som vær, humør, sosiale møter og uforutsette utfordringer.

Basen vil være i lokalene til Surnadal Billag AS på Surnadalsøra, hvor oljemaleriene suksessivt fyller en vegg. Entian og Wildhagen har begge maleriet som sin uttrykksform, og har over flere år jobbet sammen på Hvittingfoss, hvor de har sitt utendørsatelier. Her har de en tett dialog med stedet og dets innbyggere og har etter hvert funnet ut at de bedriver en form for kunstnerisk feltarbeid.

Kunstnerne Patrik Entian og Aleksi Wildhagen

Kunstnerne Patrik Entian og Aleksi Wildhagen

Dialog med publikum

Denne arbeidsformen vil de utvikle videre under prosjektuka, i dialog med Surnadals innbyggere og besøkende. Aleksi Wildhagen har en mastergrad fra NTNU, og har også gått på the Nordic School of Art i Kokkola, Finland. Han har hatt mange utstillinger i inn- og utland, blant annet på Galleri LNM, Spriten Kunsthall, Trafo Kunsthall og TSSK.

Patrik Entian har sin utdannelse fra Bildkonstakademien i Helsingfors og kunstakademiet i Trondheim, og har vært stipendiat i Program for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han har hatt utstillinger blant annet ved Trondheim kunstmuseum, Galleri LNM og TSSK. De to kunstnerne skal også stille ut sammen i Kunstnerforbundet i 2018.

Til salgs

Knyken – eller Honnstadknyken som er fjellets fulle navn, ligger som navnet tilsier på høyde med Honnstad, og kan ses fra det meste av nedre Surnadal.

De 36 ulike variantene av fjellet blir til slutt en salgsutstilling som det lokale publikum kan kjøpe og ta med seg hjem.

Publikum kan dessuten besøke kunstnerne underveis.

Artikkeltags